Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Majčina dušica – samonikla kraljica lekovitog bilja

Majčina dušica se od davnina koristila kao prva pomoć kod problema sa disajnim i probavnim organima.

Divlji bosiljak, babina duša, vreskovina ili poljski timijan – naziv možda varira od mesta do mesta, ali ne i lekovitost ove svima dobro poznate biljke.

Oim što ima sposobnost da očisti disajne puteve, majčina dušica se uspešno bori i sa problemima nastalim usled gomilanja gasova u crevima, a pritom je i odličan izvor vitamina K, C i A kao i gvožđa, cinka, bakra, fosfora i kalcijuma. Prilično impozantan spisak, složićete se.

Minerali koje možemo naći u njenom sastavu poboljšavaju funkcionisanje mozga i održavaju zdravlje kostiju i kože. Eliminacija slobodnih radikala iz organizma je visoko na listi prioriteta ove biljke, pa je stoga odlična i u prevenciji kancera.

Pored dokazane delotvornosti kada su nervi u pitanju, eterična ulja koja ulaze u sastav majčine dušice pomažu za ublažavanje bolova i grčeva. U tom smislu su čaj od ove prelepe biljke žene oduvek koristile za podsticanje i regulisanje menstruacije ali i za stimulisanje seksualnih funkcija.

Dodatno, redovno ispijanje čaja od majčine dušice smanjiće visoki krvni pritisak, kao i nivo lošeg holesterola a istovremeno će se boriti i protiv angine, anemije i difterije. Ne treba zaboraviti da se upravo ova biljka pokazala kao izuzetno efikasna i kada su u pitanju mnoge nervne boljke: od depresije i anksioznosti pa sve do raznih neuroza kao i problema sa alkoholom.

Suvo lišće majčine dušice možete naći u svakoj biljnoj apoteci. Za pripremu čaja dovoljno je kašičicu mešavine preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti da odstoji desetak minuta. Jako je važno poklopiti posudu u kojoj se potapaju suvi delovi biljke kako njeni lako isparljivi sastojci ne bi jednostavno pobegli iz vašeg napitka.

Majčina dušica se jako lepo “slaže” sa nanom, kamilicom, bokvicom i lavandom, pa ih slobodno kombinujte.

Iako postoji mišljenje da majčina dušica u sebi ne sadrži nijednu lošu komponentu, ovu biljku bi trebalo da izbegavaju osobe koje imaju problema sa žuči ili koje već dokazano imaju izvesne komplikacije na jetri. Veći oprez potreban je i kod onih sa čirom na želucu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group