Kako „pomeranje sata“ utiče na naše zdravlje

Promena vremena sa letnjeg na zimsko obavljena je u 03:00 ujutru u nedelju 31. oktobra 2021. Međutim, Evropski parlament namerava da stavi tačku na promenu vremena dva puta godišnje.

Konkretnije, Evropski parlament je od marta 2019. godine glasao za ukidanje ove prakse, odnosno pomeranja kazaljki za jedan sat u proleće i jesen, od 2021. Međutim, predlog još nije dobio pravni status, iako se pokazalo da nam promena vremena ne koristi.

Od kada i zašto menjamo vreme?

Zašto ovu promenu praktikujemo dva puta godišnje? Pre toplijih meseci, pomeramo satove jedan sat unapred (letnje vreme). S druge strane, u jesen pomeramo satove jedan sat unazad (zimsko računanje vremena) da bi svanulo jedan sat ranije.

Ali kada je počela ova filozofija tranzicije?

Ova praksa ima svoje korene u antici. Tačnije, počelo je sve 1784. godine kada je Bendžamin Frenklin rekao da je „ko rano spava i rano se budi zdraviji, bogatiji i mudriji“, dok je prva institucija letnjeg računanja vremena održana u Port Arturu, Ontario, Kanada 1908. U Evropi je Prvi svetski rat bio presudan. Tačnije, Nemačka je bila prva zemlja koja je uvela letnje računanje vremena iz ekonomskih razloga. S druge strane Atlantika, SAD su povezivale letnje i zimsko računanje vremena sa ratom i mirom. Naftna kriza iz 1970. godine bila je povezana sa koordinacijom većine zemalja sa ovom promenom.

Ukidanje promene vremena je „zamrznuto“

Uprkos želji evropskih građana da ukinu ovu anahronu praksu (prema istraživanju iz 2018. godine) i uprkos činjenici da je Evropski parlament u martu 2019. glasao za ovo ukidanje, do sada nije napravljen napredak u ovom pravcu. Konkretnije, Evropski parlament je dao mogućnost onim zemljama koje žele da trajno održe letnje računanje vremena da poslednju promenu, učine u martu 2021. godine, a onima koje žele da zadrže zimsko računanje vremena, zatvore zavesu sa oktobrom 2021. Međutim, pandemija je došla i „zamrzla“ proces, poremetivši ravnotežu prioriteta.

Zašto se promena vremena mora trajno ukinuti?

Razlozi zbog kojih se promena vremena mora trajno i neopozivo ukinuti su različiti. Prema Business Insideru, letnje računanje vremena povećava potrošnju električne energije uprkos činjenici da je uvedeno radi uštede. Naime, prema naučnicima, ovo se loše odražava na mentalno i fizičko zdravlje, dok je u prvom periodu promene prisutan trend porasta moždanih i srčanih udara. S druge strane, ljudi sa bolestima intenzivnije doživljavaju promenu vremena. Takođe je primećeno da je deci sa autizmom potrebno do tri meseca da prilagode san. Konačno, postoje znaci povećanja stope smrtnosti, saobraćajnih nesreća i lekarskih grešaka.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group