Da li je pametno jesti bananu na prazan stomak?

Da li banana, poznata po prednostima koje daje organizmu, ima „posebna uputstva za upotrebu”?

Svi znamo da naša ishrana treba da sadrži puno voća jer ono našem telu obezbeđuje mnogo vitamina i hranljivih materija. Međutim, većina ljudi preferira banane, koje mnogi nutricionisti preporučuju ili kao užinu ili u receptima, jer je to laka i hranljiva namirnica. Ali da li je u redu jesti ih u bilo koje doba dana, a kamoli ujutru na prazan stomak?

Koje su prednosti banane?

Kao što znate, banane su bogate kalijumom, što znači da doprinose pravilnom funkcionisanju našeg tela, kao što su ravnoteža pH vrednosti, vode u telu, pritiska, varenja i kontrakcije mišića. Međutim, kako ističe nutricionistkinja Dženifer Maeng iz Njujorka, „kako banane sazrevaju, sadržaj vlakana se smanjuje, čineći bananu jednostavnijim šećerom koji može uticati na šećer u krvi i možda izazvati blagi umor“. Zato razmislite ponovo da li ćete bananu jesti neposredno pre teretane kao užinu, jer umor nije najbolji saveznik tokom vežbanja.

Da li je u redu jesti bananu na prazan stomak?

Kao što je gore pomenuto, pošto jedenje banane može uticati na vaše telo, istina je da to nije najbolje rešenje za doručak. Detaljnije, prema nutricionistkinji Maeng, „vaše telo prirodno povećava šećer u krvi ujutru i ako niste dijabetičar, vaše telo će proizvoditi više insulina da izbalansira šećer u krvi. Zato ujutru ili kada je stomak prazan, nije najbolja ideja da unosite jednostavne ugljene hidrate ili hranu sa malo vlakana kao što su banane." Zbog toga je najbolje izbegavati ih za doručak, čak i ako su uobičajeni deo većine recepata, jer utiču na nivo šećera i energije.

Kako da pravilno konzumiramo bananu?

To ne znači da nikada ne možete jesti bananu, sve dok je konzumirate sa pravim prilogom i u pravo vreme. Konkretno, vlakna, proteini i masti pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvi, što znači da se sprečavaju promene nivoa šećera. Kako objašnjava nutricionista, „sledeći put kada budete želeli da konzumirate jednostavne ugljene hidrate, najbolje što možete da uradite, kako biste izbegli nagli pad šećera (zbog prekomernog lučenja insulina), jeste da ga kombinujete sa maslacem od orašastih plodova ili proteinskim smutijem“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group