Ako prestanete da pušite u ovom starosnom dobu, kao da nikada niste ni pušili

Bez obzira koliko puta ste čuli da je pušenje štetno, šta god da ste pročitali i znali, verujemo da vam je teško da donesete odluku i prestanete da pušite.

Međutim, da bi vam dali još jedan podsticaj, naučnici su otkrili da pušači koji prestanu sa pušenjem, posebno u određenom periodu života, imaju mnogo nižu stopu smrtnosti. Konkretno, prema novoj naučnoj studiji o prestanku pušenja, pušači koji su prestali pre 35. godine imaju slične stope smrtnosti kao i oni koji nikada nisu pušili.

Isto istraživanje je takođe otkrilo da oni koji su prestali da puše u kasnijim godinama i dalje imali značajne koristi, ali je stopa smrtnosti premašila one koji su prestali da puše pre 35. godine.

Na primer, bivši pušači koji su prestali da puše između 35. i 44. godine imali su 21% veću stopu smrtnosti od bilo kog uzroka, u poređenju sa onima koji nikada nisu pušili. Oni koji su prestali da puše između 45. i 54. godine imali su 47% veću stopu smrtnosti nego nepušači.

Naučni razlozi za prestanak pušenja

Ovo je treća velika studija koja sugeriše da je 35 godina idealno doba za prestanak pušenja, posebno za mlade pušače. „Odavno je poznato da što ranije pušač prestane, to bolje“, naglašavaju naučnici, „Međutim, sada možemo da budemo konkretniji u kom uzrastu treba prestati sa pušenjem“.

Nova studija obuhvatila je podatke ankete više od 550.000 odraslih, starosti od 25 do 84 godine, koji su odgovorili na relevantne upitnike između januara 1997. i decembra 2018. Uključili su sadašnje pušače, bivše pušače i ljude koji su pušili manje od 100 cigareta tokom svog života. Skoro 75.000 učesnika studije umrlo je do kraja 2019. U poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači su imali značajno veću stopu smrtnosti od svih uzroka, kao i veće stope smrtnosti od raka, srčanih i plućnih oboljenja.

„Ovi rezultati nas podsećaju da smanjenje intenziteta pušenja (cigareta dnevno) treba da bude jedan od ciljeva kontrolnih programa“, naglašavaju istraživači.

Još neke dobre vesti

Još jedan važan nalaz studije je da, dok je aktivno pušenje bilo povezano sa većim rizikom od smrti u svim ispitanim grupama, prestanak pušenja je bio povezan sa značajno reverzibilnim rizicima za sve grupe.

Konkretno, oni koji su prestali da puše do 45. godine smanjili su rizik od smrti do 90%. Oni koji su prestali pre 35 godina imali su sličnu stopu smrtnosti kao i oni koji nikada nisu pušili. Slično tome, studija je takođe otkrila da što je duže prošlo od kada je osoba prestala da puši, to je stopa smrtnosti bila bliža onima koji nikada nisu pušili.

Istraživači naglašavaju da bi određen "rok" do 35. godine mogla biti potencijalna motivacija za mlade pušače koji pokušavaju da prestanu. „Bez realnog cilja, pušačima je lakše odustati od pokušaja prestanka pušenja. Ova konkretna studija, međutim, pruža neophodne podatke za postavljanje pravog cilja za prestanak pušenja, pre 35. godine života“, kažu oni.

Naravno, nikada nije kasno da prestanete da pušite, čak i ako imate više od 35 godina. Kao što ova studija sugeriše, prestanak pušenja čak i u starijim godinama, iako ne tako dramatično, ipak smanjuje rizik od smrti.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group