5 navika koje ozbiljno oštećuju vaša creva

Stručnjaci često nazivaju creva „drugim mozgom“ našeg tela.

Ovo nije slučajno, jer je dokazano da creva utiču na različite funkcije, poput varenja, a ima i jasne efekte na naše raspoloženje. Činjenica koja takođe objašnjava veliki procenat pacijenata sa hroničnim crevnim tegobama koji pate od depresije i anksioznosti. Stručnjaci insistiraju da put do srećnijeg svakodnevnog života vodi kroz zdrava creva. To je zato što su creva ključni deo digestivnog sistema i deluju kao "kapija" za sve bolesti. I kao što se često dešava, male svakodnevne navike, čak i nenamerne, mogu značajno da naruše zdravlje creva.

Nedostatak raznovrsnosti u ishrani

Generalno, bogata i raznovrsna ishrana   smatra se idealnom za zdravlje creva. Ishrana koja se sastoji od širokog spektra namirnica može dovesti do bolje crevne flore. U stvari, promena ishrane može promeniti profil flore nakon samo nekoliko dana.

Nedostatak prebiotika

Prebiotici su vrsta vlakana koja podstiču rast i aktivnost prijateljskih crevnih bakterija. Mnoge namirnice, uključujući voće, povrće i cela zrna, sadrže prebiotička vlakna. Njihov nedostatak u ishrani može biti štetan za opšte zdravlje digestivnog sistema. Namirnice sa visokim sadržajem prebiotika su:

  • Mahunarke
  • banane
  • Artičoke
  • Špargla
  • Orasi

Stres ozbiljno šteti vašim crevima

Biti zdrav nije samo ishrana, fizička aktivnost i adekvatan san. Visok nivo stresa takođe može imati štetne posledice po telo. Stres može povećati osetljivost creva, smanjiti protok krvi i promeniti bakterije u crevima. Studije su pokazale da različite vrste stresa mogu smanjiti raznolikost crevne flore, značajno utičući na njeno zdravlje.

Nedovoljno sna

Kvalitetan san je veoma važan za opšte zdravlje. Studije pokazuju da je nedostatak sna povezan sa mnogim bolestima, uključujući gojaznost i bolesti srca. San je toliko važan da naše telo ima sopstveni biološki sat, poznat kao cirkadijalni ritam.

To je unutrašnji 24-časovni sat koji utiče na mozak, telo i hormone. Može nas držati budnim, ali takođe može reći našem telu kada je vreme za spavanje. Čini se da creva takođe prate dnevni cirkadijalni ritam. Poremećaj „telesnog sata“ zbog nedostatka sna takođe može imati štetne posledice po zdravlje creva.

Nedostatak redovne fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost se definiše kao svako kretanje tela koje zahteva energiju. Hodanje, baštovanstvo, plivanje i vožnja biciklom su primeri fizičke aktivnosti. Kao što smo videli, fizička aktivnost nudi brojne zdravstvene prednosti, kao što su gubitak težine, niži nivoi stresa i smanjeni rizik od hroničnih bolesti. Pored toga, studije pokazuju da fizička aktivnost takođe može da promeni crevne bakterije, poboljšavajući zdravlje creva.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group