Kako održati govor na venčanju, tako da probudite emocije svih gostiju

Uoči sezone venčanja, bez obzira na to kako u nju ulazite - kao gost ili nevesta - možda ćete biti u centru pažnje svojim svečanim govorom.

Imamo nekoliko saveta za savršeni govor na venčanju koji će biti korisni i iskusnim govornicima i onima koji nisu navikli na javne govore.

Ne oslanjajte se na inspiraciju

Čak i ako ste deset puta u svojoj glavi napravili spontani, duhoviti, osetljivi govor, ne očekujte da će biti jednako lako ponoviti to pred stotinu svatova. Vino, emocije i pojačana pažnja će raditi svoj posao. Razmislite unapred i napišite svoj govor. Obratite pažnju na to koliko dugo traje, stavite akcente, izaberite intonaciju. Izbacite nevažne stvari, inače ćete „ugušite“ goste. U idealnom slučaju, list papira treba samo pomoći, pa, ako možete pogledajte s vremena na vreme u papira i izgledajte prirodno. Ali, ako je uzbuđenje previše veliko, bolje je čitati ceo tekst nego reći nešto nerazumljivo. Verujte, drugi razumeju koliko je važan ovaj trenutak i neće vas osuditi zbog drhtavog glasa i oslanjanja na gotov tekst.

Počnite govor nekom šalom  

Počnite govor nekom zabavnom pričom. Neka akteri budu mladenci ili jedno od njih dvoje. Uvek je zanimljivije naučiti nešto o mladencima nego o apstraktnim likovima legendi. Humor osigurava da će se ljudi uključiti, smejati sa vama i slušati do kraja. Samo proverite svoju priču za cenzuru unapred: po pravilu, na svadbama ima mnogo gostiju svih starosnih dobi, zato pokušajte da ne uvredite nekoga (malo je verovatno da će baka neveste želeti da zna da je spavala sa mladoženjom na prvom sastanku).

Probudite srca gostiju

Čim ste zabavili sve goste zabavom pokažite da ste mudri. Vaš zadatak je da ih naterate da iskuse čitav niz pozitivnih emocija: od smeha do suza. Odgovorite na neko filozofsko pitanje: “Šta znači pronaći ljubav svog života?”, “Šta je najvažnije za dugu i srećnu vezu?”. Možete da koristite citat, ali ne bi trebalo da bude previše filizofki ili smešan. Recite nešto dobro o nevesti i mladoženji, ako ne znate ništa dobro o njima, razmislite ponovo da li biste trebalo da vi održite govor na ovom venčanju. Ali, ako imate puno iskrenih, prijatnih reči, obavezno ih uključite u svoj govor. Ako ste prijatelj neveste ili mladoženje, naglasite šta je posebno u njihovoj vezi ili zašto su pogodni jedni za drugo.

Kontrolišite vreme govora

Ne potcenjujte važnost ovog saveta.. Drugi način da vas svi zapamte kao najgoreg govornika na venčanju je da držite govore beskrajno dugo. Čak i najzabavniji i najzanimljiviji govor će biti dosadan, ako traje više od 5-7 minuta.

Pobrinite se da popijete samo par čašica pre govora i odaberite pravo vreme

Održite govor pre večere ili ručka, kako ne biste sedeli čitave večeri i čekali kada se možete opustiti i početi da pijete da biste proslavili venčanje. Konzumirajte malo alkohola kako biste se opustili, ali ne previše kako bi ovaj govor dugo ostao u lepom sećanju mladenaca i svih gostiju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group