Porodica - Kućni ljubimci

Zašto vaša mačka uništava vaš toalet papir?

Šta je to sa mačkama i toalet papirom?

Šta ih navodi da ga cepkaju na sitne komade i raznose po celoj kući. Ako imate cimerku mačku onda ste se sigurno susreli sa ovakvim ponašanjem, naročito dok je bila malo mače. Da bismo saznali o čemu je reč, obratili smo se stručnim veterinarima za pomoć.

MAČKE I NJIHOVE KANDŽE

Pre svega važno je razumeti odnose vaše mačke i njenih kandži. Iako vašoj pripitomljenoj maci nisu potrebne njene kandže za lov, ona deli iste nagone sa svojim divljim srodnicima. Kada hodaju po ravnoj površini kandže mačaka su uvučene jer im ne trebaju za držanje kao prilikom penjanja. Grebanje određenih površina predstavlja mačiji način obeležavanja teritorije. Na ovaj način mačke istovremeno istežu mišiće leđa i odbrađuju svoje nokte. Jastučići na šapama izlučuju miris koji je jedinstven za svaku mačku, što znači da kad nešto zagrebe mačka na toj površini ostavlja svoj otisak. Osim toga kandže mačkama služe za odbranu, a mačke ko mačke svuda vide potencijalnu pretnju, kao i mogućnost za igru.

DA LI SE UNIŠTAVANJE TOALET PAPIRA SMATRA LOŠIM PONAŠANJEM?

Čak i ako su mačkama skraćene kandže njihov nagon za grebanjem ne može da se suzbije. Ona ne postaje automatski anđeo, već joj samo malo teže ide od ruke ispoljavanje svoje divlje strane. I nije samo u pitanju toalet papir, već i sve vrste ćilima, tepiha, tapaciranog nameštaja i drugih površina na kojima se mogu oštriti kandže. U tom se pogledu nameće logično rešenje – planska postavka mesta za grebanje namenjenog mački.

ALI ZAŠTO BAŠ TOALET PAPIR?

Pre svega jer se nesmetano mogu uvući u kupatilo i neometano seckati na sitne konfete papir sve dok ih ne uhvatite na delu. S druge strane čin uništavanja toalet paira ih podseća na lov. Mačke osećaju izvesno zadovoljstvo kada u svojim šapama imaju nešto što se sa svakim njihovim dodirom menja i smanjuje. Fizičke promene šalju signal mačkama da je njihov pokušaj lova uspešan. Toalet papir ih podseća na pticu, ribu ili glodara kog su ulovili. Iz tog razloga pronalaze satisfakciju u uništavanju igračaka, katonskih kutija i slično.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group