Zašto psi prave „gnezda“?

Simpatično je posmatrati psa kako svojim šapama od ćebeta pravi nešto nalik na gnezdo.

Iako je sasvim uobičajeno da se psi zavlače ispod ćebadi, ili da od sličnih materijala prave mesta na kojima će ležati, postoje situacije kada je na to potrebno posebno obratiti pažnju. Glavni razlog pravljenja gnezda kod pasa je svakako trudnoća. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da proverite da vaša kuja nije u drugom stanju, jer ako nije sterilisana, a bila je u kontaktu sa drugim psima, za to uvek postoji šansa.

GNEZDA SU JEDNOSTAVNO UDOBNA

Najbezazleniji razlog zbog kog bi vaš pas mogao da pravi gnezdo je taj što su ona jednostavno udobna. Pojedini psi gotovo svakodnevno slažu svoju ćebad i prave udobna gnezda po svom ukusu. Drugi to rade samo kada im je poprilično neprijatno i kada žele izvesnu dozu sigurnosti. Ako imate muškog psa, ovo je najverovatniji razlog njegovog neobičnog ponašanja. Sterilisane ženke takođe imaju manje šanse da dožive lažnu trudnoću. U principu to bi značilo da za najveći broj pasa, pravljenje gnezda ne predstavlja razlog za zabrinutost.

PRAVLJENJE GNEZDA U SLUČAJU TRUDNOĆE

Buduće majke prirodno žele da svom potomstvu obezbede udobno i bezbedno mesto za boravak po rođenju. Ukoliko je vaša kuja bila u kontaktu sa drugim psima, a pri tom nije sterilisana i velike su šanse da je bila u teranju, logično je pretpostaviti da je pravljenje gnezda povezano sa njenim drugim stanjem. U tom slučaju preporučljivo je da je odvedete kod veterinara kako bi trudnoća bila potvrđena.

PRAVLJENJE GNEZDA U SLUČAJU LAŽNE TRUDNOĆE

Sterilisane, ali i ženke koje to nisu, a nikad nisu ni bile u kontaktu sa mužjacima, mogu iskusiti nešto što se naziva – lažna trudnoća. Drugi naziv za ovu pojavu je pseudotrudnoća. Ona nastaje kada telo ženke veruje da je ona skotna. Kuja u tom slučaju može pokazati fizičke i bihevioralne znake trudnoće kao što su povećanje težine, uvećanje mlečnih žlezda, gubitak apetita, povraćanje, agresiju i svakako pravljenje gnezda. Najčešće lažnu trudnoću doživljavaju ženke koje nisu sterilisane i nisu bile u kontaktu sa muškim psima. Obično se ovo stanje leči lekovima koje prepisuje veterinar.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group