Zašto mačka postaje posebno „lepljiva“ nakon sterilizacije?

Sterilizacija donosi mačkama brojne prednosti.

Kao prvo smanjuje njene šanse za razvojem raka bubrega i reproduktivnih organa. Osim tog, ona neće prolaziti kroz toplotne cikluse koji izazivaju neželjeno ponašanje, što znači da ćete kraj sebe imaju zdravu i srećnu mačku. Znajući koliko je ova procedura važna, najveći broj vlasnika mačaka pozitivno gleda na sterilizaciju svojih ljubimica.

Ali, sve te pozitivne promene neće se dogoditi preko noći. Nekoliko dana nakon operacije može da bude izazovno i za vašu mačku i za vas. Između ostalog, mnogi vlasnici potvrđuju da su njihove mačke postale vrlo „lepljive“ nakon sterilizacije. Bilo da ste sami već iskusili ovakvo mačije ponašanje ili tek imate u planu da odvedete svoju mačku na sterilizaciju, dobro bi bilo da znate zašto se mačke tako ponašaju.

Najčešći razlozi zbog kojih mačka postaje suviše lepljiva za svog vlasnika su:

Hormonske promene – Nakon sterilizacije ženki mačaka očekivan je hormonski disbalans. Mačka će nakon operacije proći kroz mnoge neprijatnosti, promene raspoloženja i biće prilično zbunjena dok hirurška rana zaceljuje. U tom će joj periodu biti potrebno više vaše pažnje, maženja i uveravanja da će sve biti u redu.

Gubitak samopouzdanja – Bol i trauma nakon operacije su sasvim dovoljni da mačka izgubi samopouzdanje. U tom slučaju ona će tražiti zaštitu i utehu u zagrljaju svog vlasnika. Vi ste jedina osoba kojoj zna da može da se obrati nakon tog zastrašujućeg iskustva. Tokom ovog perioda dobro bi bilo da ne odbijate svoju mačku i da joj svojom ljubavlju omogućite da povrati svoje samopouzdanje.

Hirurška trauma – Operacija nikad nije rutinska, koliko god imali običaj da ih tako nazivamo. I mada nije ni malo zabavna, često je neophodna za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, ona neće shvatiti zašto mora da trpi bolove, a vi nećete uspeti da joj objasnite šta se dešava. Budući da će nakon operacije vaša mačka biti uplašena i oprezna po pitanju drugih ljudi, važno je da joj pomognete da se izbori sa svojim strahom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group