Zašto mačka mjauče ispred vrata?

Da li vas je ikad probudilo neprestano mjaukanje vaše mačke s druge strane vrata vaše spavaće sobe?

Ako ste pomislili da se ovakvo nešto samo vama dešava, nažalost niste samo u ovoj priči. Mnogi vlasnici mačaka se suočavaju sa upornim mjaukanjem svojim mačaka ispred zatvorenih vrata. Ovakav oblik ponašanja zaista može da bude iritatan i ostavlja vas sa pitanjem u vazduhu: šta vaša ljubimica hoće od vas?

Zašto mačka mjauče ispred vrata?

Postoji nekoliko razloga koji mačke navode na ovakvo ponašanje, a one najčešće otkrivamo vam u redovima koji slede.

Mačka želi da bude puštena u prostoriju ili van nje – Klasičan scenario koji pokriva ovu situaciju je taj da mačka jednostavno želi da uđe ili izađe iz prostorije u kojoj je. Ako je mačka u kući, vrlo je moguće da je zanima neka aktivnost koju je videla napolju, pa vam mjaukanjem signalizira da je pustite van. Takođe, ako je dugo bila napolju, ona će mjaukati da je pustite u kuću. Ako je ovo čest slučaj sa vašom mačkom, mala vrata za mačke bi mogla da budu idealno rešenje.

Mačka traži vašu pažnju – Ponekad mački nije potrebno ništa drugo osim vaše pažnje, pa će posegnuti za mjaukanjem ispred vrata vaše sobe kako biste je pustili da uđe u nju i skoči na krevet kraj vas. Suprotno opštem utisku kakav ostavljaju, mačke su vrlo društvene životinje i imaju instinktivnu potrebnu da budu u blizini svojih vlasnika.

Mačka je gladna – Ako vaša mačka nema tako čest običaj da mjauče ispred vrata vaše spavaće sobe, dobro bi bilo da proverite da niste možda zaboravili da je nahranite, ukoliko to uradi. Mačke su stvorenja sklona navikama i ako preskočite da im date obrok u određeno vreme one će se pobrinuti da vas podsete na to.

Vašoj mački je dosadno – Mačkama je kao i svim drugim kućnim ljubimcima potrebna mentalna i fizička stimulacija, kako im ne bi bilo suviše dosadno i da kao takve ne bi postale sklone destruktivnim oblicima ponašanja. Ako ne nađe nešto u svom okruženju čime bi mogla da se zabavi, ona će početi da mjauče ispred vrata u nadi da će kada se ona otvore u drugog prostoriji ipak nešto naći.

Mačka traži partnera za parenje – Ukoliko vaša mačka nije sterilisana, njeni hormone će je navesti da mjauče ispred vrata kako biste je pustili van kuće da pronađe sebi partnera za parenje. Takođe, mjaukanje služi kao izvestan zov drugim mačkama u okruženju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group