Koliko dugo žive zlatne ribice?

Zaista je teško zaključiti koliko dugo mogu da žive zlatne ribice.

Kada doneste jednu od ovih lepotica svojoj kući, sigurno ćete se zapitati koliki je njen životni vek. Da li ove ribice žive 5-6 godina ili duže? Zapanjiće vas činjenica da većina zlatnih ribica živi najmanje 20, sa rekordom od čak 42 godine. Vremenom, kako postaju veće zlatne ribice više ne nalaze dovoljno prostora za sebe u malom akvarijumu što može da bude vrlo stresno za njih. Da biste pravilno brinuli o svojoj zlatnoj ribici budite spremni da joj obezbedite akvarijum od preko 100 litara.

Otmene u odnosu na standardne zlatne ribice

U prodavnicama za kućne ljubimce pronaći ćete različite vrste zlatnih ribica. Među najpopularnijim od njih su otmene vrste koje se prepoznaju po okruglom telu, izbočenim očnim jabučicama i kitnjastim perajima. Da bi se dobila ova vrsta zlatnih ribica ukrštane su mnoge generacije standardnih, a kao rezultat stvorena je vrlo privlačna varijanta. Međutim, otmene zlatne ribice imaju kraći životni vek od standardnih, što bi u proseku bilo oko 13-15 godina.

Šta možete da učinite da produžite životni vek svoje zlatne ribice?

Pravilna briga i nega su od suštinskog značaja za dug životni vek zlatne ribice. Sve se zapravo svodi na to da joj obezbedite adekvatno okruženje i uravnoteženu ishranu.

Adekvatno okruženje – Sve ribe mogu za početak da borave u manjim akvarijumima. Međutim, trebalo bi da imate na umu da zlatna ribica može da naraste i do veličine prosečnog tanjira. Suprotno popularnom verovanju zlatne ribice „ne rastu do veličine akvarijuma u kom su“. To bi značilo da ako ste zamislili da ćete da je držite u malom okruglom akvarijum, to može da bude varijanta, ali vrlo kratko. Osim toga morate imati u vidu da ova vrsta ribica pravi mnogo otpada od hrane koju jede. To bi značilo da je neophodno akvarijum u kom boravi često čistiti kako ne bi došlo da infekcija izazvanih bakterijama iz okoline. Upravo ovo je uzrok najvećeg broja smrti kog zlatnih ribica, koja se pripisuje „starosti“.

Hrana – U prodavnicama hrane za kućne ljubimce ne biste smeli da se vodite lepim ambalažama i visokim cenama, kada utvrđujete kvalitet hrane za svoju ribicu. Kada je ova vrsta ribice u pitanju važno je da znate sadržaj proteina i masti u hrani. Njoj je potrebno oko 30% proteina, dok joj je masti neophodno vrlo malo, svega 6%  jer žive u ograničenom prostoru. Hrana u vidu pahuljica je rezervisana samo za male ribe. Veće ribe bi trebalo da jedu pelet, koji takođe dolazi u različitim veličinama.

Briga o starijim ribicama

Kada vaša ribica zađe u svoje tinejdžerske godina ili dostigne izvanrednih 20, možete očekivati neke promene u njenom ponašanju. Što postaje starija zlatna ribica će se manje truditi da pliva i više će boraviti pri dnu akvarijuma. U ovom dobu moraćete još češće da čistite njen akvarijum kako biste joj produžili životni vek. Neke zlatne ribice će početi i da jedu manje, što nije neuobičajeno. Takođe, mogle bi postati selektivne po pitanju ishrane. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da joj nudite poslastice u vidu sušenih ili smrznutih škampa, jer im je u starijem dobu posebno potrebna uravnotežena ishrana.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group