Kako da se rešite neprijatnog mirisa sa psa?

Postoje rase pasa, čija koža luči previše znoja koji je neprijatnog mirisa...

Ili vaš pas jednostavno voli da se uvalja u nešto smrdljivo kada ga izvedete (što nije redak slučaj). Iz ovog razloga, kada ga pomazite ruke vam se osećaju na njegovu dlaku i u stanu se oseća taj miris. Nikako ne možete da ga se rešite - pravili ste promaju, kupovali razne osveživače vazduha i ništa vam nije pomoglo, a kupanje psa svaki dan i nije baš zdravo. Zato vam predstavljamo sedam lakih rešenja za uklanjanje neprijatnog mirisa sa dlake vašeg psa i to bez kupanja!

Obrišite dlaku psa vlažnim maramicama

U većim pet šopovima mogu da se kupe vlažne maramice posebno napravljene za pse, ali se naravno možete poslužiti i maramicama za bebe. Samo obratite pažnju da ne prilazite mnogo očima. Svaka maramica sadrži malo sapuna, balzama i prelep miris. Zajedno su dobri za održavanje lepog mirisa vašeg psa. Takođe su dobre i za brisanje blatnjavih šapa i uvek možete da ih nosite sa sobom jer su male i praktične.

Očistite psu uši

Ponekad pseći miris dolazi iz ušiju. Kako biste mu brzo očistili uši, uzmite bebi ulje ili neko mineralno i stavite po 3 - 4 kapljice u svako. Zatim uzmite malo vate i masirajte unutrašnjost uha, kako biste pokupili višak, ali i raširili ulje kroz celo uvo. Samo pazite, kao i kod ljudi, pseće uši su jako osetljive i nemojte mnogo i jako gurati vatu u njihove uši.

Mineralna ulja, kao i mnogi preparati za čišćenje ušiju ne ubijaju parazite u ušima, koji su uglavnom uzročnici tog neprijatnog mirisa. Ako vaš pas mnogo trese glavu ili njegove uši imaju ružan miris i braon čestice, ponavljajte više puta ovaj kratak proces čišćenja.

Dodajte malo povrća i voća u ishranu vašeg psa

Loš pseći zadah može biti takođe problem. Jedan način da pomešate voće i povrće je da ga ubacite u hranu, koju vaš pas obično jede. Možda neće odmah hteti da jede povrće i voće, ali ako nastavite redovno da mu ih stavljate, mnogi psi će vremenom početi da jedu „novu“ hranu.

Iskoristite sodu bikarbonu ili kukuruzni skrob kao suvi šampon

Soda bikarbona i kukuruzni skrob su dve stvari koje bi trebalo da imate pored ostalih preparata za vašeg ljubimca. Kukuruzni skrob je jako dobar da zaustavite krvarenje ako ste previše psu isekli nokat, a isto tako može da pomogne kod lečenja preteranog češanja koji je uzrokovan suvom kožom psa.

Da biste uklonili neprijatan miris sa psa, direktno na krzno stavite sodu bikarbonu ili kukuruzni skrob, a zatim peškirom nežno utrljajte u kožu psa. Neki ljudi stavljaju ovo na šape i na prevojima nogu kada je leto da bi sprečili stvaranje neprijatnog mirisa. Isto je kao i kod suvog šampona za ljude!

Takođe možete iskoristiti i lavandu, tako što ćete je pomešati sa sodom ili kukuruznim skrobom. Lavanda je odličan prirodni neutralizator mirisa. Ako imate ulje lavande, stavite par kapi u vodu i uz pomoć prskalice, poprskajte psa mirišljavom vodom.

Redovno četkajte dlaku psa

Četkanje pomaže kod uklanjanja svakodnevne prljavštine, prašine i alergena sa dlake vašeg psa. Sve ove čestiče utiču na neprijatan miris vašeg psa. Kao bonus, što više četkate psa, manje će se linjati po kući.

Najbolja četka, ako pas ima poddlaku, je furminator koji potpuno uklanja višak dlaka.

Redovno perite jastuk ili ćebe na kom pas spava

Što veće vreme prođe između pranja, to će više jastuk početi da miriše na psa. Ako mesto na kojem vaš pas spava ili najviše provodi vreme ima neprijatan miris, verovatno i sam pas tako miriše. Da bi vam pas mirisao sveže i lepo, morate redovno da perete jastuk na kojem on spava, svake druge nedelje ili ukoliko je to potrebno - češće.

Nikad nije kasno sa počnete psu da perete zube

Najbolji način da uklonite loš zadah psa je da mu redovno perete zube. Ako već ima dosta plaka na zubima, onda bi najbolje bilo da ga odvedete kod nekoga ko profesionalno zna to da uradi ili veterinara. A evo kako vi to da uradite: Prvo počnite da masirate prstom zube kada je pas opušten. Zatim počnite polako da dodajete pastu za pse i sa tim da mu masirate zube. Kasnije ubacite i četkicu u pranje. Ovo je najefektniji način da operete zube psu i da mu osvežite dah. 

Idealno bi bilo da psu perete zube jednom nedeljno, a ako do sada niste to radili, za početak će to biti možda i previše. Ako pas odbija da mu perete zube četkicom, probajte da mu masirate zube peškirom.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group