10 grešaka koje pravite u dresuri pasa

Postoji nekoliko stvari koje mi, kao “roditelji“ našeg ljubimca nenamerno radimo, a koje znaju da se poigraju sa emocijama psa...

Bez obzira na to koliko pokušavamo da budemo savršeni, neki naši ljudski načini znaju dosta da zbune psa. Slanje pomešanih signala našem psu će ih samo naterati da se ne ponašaju lepo. Ali, da li je stvar u lošem ponašanju ili u lošoj komunikaciji?

1. “Dolazi ovamo, odmah!”

Koliko vas je na ovaj način zvalo psa i dobilo samo jurnjavu za njim? Pa, zašto ga u stvari zovete? Često očekujemo od našeg psa da dođe do nas, čak i kada nema posebnog razloga. Umesto jurnjave za njim, jednostavno mu dajte nagradicu kada dođe od vas na vašu komandu.

Suština je u nagradama, a one bi mogle da budu sve što vaš pas voli - granule, maženje, češkanje po stomaku, njihova omiljena igračka itd. Međutim, nikada nemojte kažnjavati psa kada vam dođe iako je pre toga bio bezobrazan. Možda je jurcao po komšiluku čitavih sat vremena, ali ne treba da bude kažnjen, jer vam posle nikada neće doći na komandu, jer će misliti da će biti tučen ili grđen. Zapamtite, uvek dozivajte sa mirnim glasom i osmehom na licu, jer ni jedan pas ne voli da dolazi na ljutit glas i namršteno lice.

2. Skakanje

Ne dozvoljavajte vašem psu da skače na goste, pa čak i kada insistiraju da ga ne grdite, jer vole pse. Vaš pas ne zna razliku između 20-gošinjakinje koja voli pse i dede od 75 godina koji se upravo vratio iz bolnice.

Ako je vaš pas “skakač”, upozorite goste na to pre nego što dođu. Takođe im recite da ga ignorišu dok se potpuno ne smiri. Naučite psa da će dobiti ljubav kada su mu sve šape na podu.

3.  Nemojte mu gurati njušku u...

...nezgodu koju je napravio u kući. Jeste da je najbitniji trening da nuždu sme da vrši samo napolju, ali dok ne nauči nekad se ovakva nezgoda može desiti u kući. Vikanje, guranje njuške u “nered” i udaranje neće naučiti vašeg psa da vrši nuždu napolju - već će ga naučiti da vas se plaši i da to radi tamo gde ga ne vidite.

4. Ne dozvoljavajte psu da vas vuče

Kada vas pas vuče, a držite ga povocu, to je za njega nagrada. Zašto? Zato što ga to dovede do mesta na koje on želi da ide. Ne dozvolite psu da vas vuče sa mesta na mesto. Ako vam se ovo dešava, stanite mirno. Kada se povodac opusti i pas počne da gleda u vas, nastavite sa šetnjom.

Druga opcija je da se okrenete i krenete u drugom smeru. Ne zaboravite da ga nagradite kada mirno šeta pored vas, jer pas koji ide uz nogu i pravi kontakt sa očima - zaslužuje nagradu! Ovaj trening zahteva strpljenje, ali se na kraju isplati. Ako imate fleksi povodac, pas nikada neće naučiti da ide uz nogu. Naučiće da što više vuče, to će brže stići do svog cilja.

5. Vreme za obavljanje nužde nije vreme za igru

Naučite psa da “društveni” sat sledi nakon odrađenog posla. Ovo je posebno važno za noćne šetnje. U početku će vam izgledati slatko, ali vremenom ćete shvatiti da ne želite da ostajete sa psom do 3 sata ujutru i da gledate u zvezde. Ne puštajte ga dok ne završi posao; ako je dan, nakon završene obaveze - pustite ga, a ako je noć - vratite psa u krevet na spavanje.

6. “Marš na mesto!”

Vaš pas odbija da ide na svoj nekada omiljeni jastuk za spavanje ili krevetić? Koliko puta ste ga oterali na to “mesto” kada nije bio dobar? Mesto na kojem spava ili provodi najviše vremena bi trebalo da bude udobno mesto u kojem se vaš pas odmara i igra se sa igračkicama ili jede svoju nagradnu koskicu. Zato, nikada nemojte koristiti “mesto” kao kaznu.

7. “Pričanje”

Maženje, pričanje, igranje, pa čak i imitiranje lajanja će navesti psa da laje ili da ispušta slične (ali kratke) zvukove. Nemojte davati pažnju psu koji laje, a kada prestane ne zaboravite da ga nagradite.

8. Popuštanje njihovom “moljenju”

Te velike oči koje mole ispod trpezarijskog stola je vrlo teško ignorisati, pogotovo kada vam se u krilu nađe mekana glava. Učinite sebi i svojim gostima uslugu - nikada nemojte da hranite psa za stolom. Grešite ako mislite da će vaš ljubimac zaboraviti da ste mu “samo jednom” dali.

Ovo ne znači da pas ne sme uopšte ponekad da uživa u našoj hrani, već samo da ne sme da dobije hranu dok se jede za stolom. Naučite ga da ide na mesto ili u krevet gde će dobiti neku igračkicu i sačekati svoj deo večere.

9. Dozvola za penjanje po radnim površinama

Ako vaš pas pronađe hranu na radnoj površini u kuhinji, neće proći mnogo vremena da bi došao po još. Prevencija je ključna u ovom slučaju. Nagradite psa koji ne ulazi u kuhinju dok ste kod kuće, a kuhinju držite zatvorenom kada idete negde.

10. Igra je bitna

Psima je potreban “izduvni ventil” za energiju. Ako im ne pružte to, vaš pas će se snaći i obezbediti jedan, koji se vama sigurno neće svideti. Obezbedite svom psu dosta vežbanja. Koren većine problema se može pronaći baš u ovome, ako pas ne dobija dovoljne stimulacije i vežbe. Ako vaš pas zna da trči po kući, prepun energije - to je znak da ga izvedete napolje.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group