Prednosti i mane babica i doktora: šta je bolja opcija?

Ako donosite na svet svoju prvu bebu, sigurno ste u dilemi da li da svoj porođaj poverite doktoru ili babici.

Naime, iako ove dve vrste stručnih lica koje pomažu ženama prilikom porođaja ne mogu baš sasvim da se uporede, postoje neke bitne prednosti jednih i drugih, ali i njihove očigledne mane u koje bi trebalo da budete upućeni.

Babice su mnogo ležernije

Prema iskustvu mnogih majki, babice su većinom ležernije i spremnije su da formiraju lični odnos sa pacijentom. One nastoje da svojom smirenošću učine iskustvo porođaja svakoj ženi što prijatnijim i manje bolnim. S doktorom u priči, očekujte malo profesionalniji pristup. On će doći, staviti rukavice, proveriti grlić materice i uhvatiti bebu dok bude izlazila. S druge strane, babica se neće odvajati od vas tokom celog porođaja i govoriće vam kako bi trebalo pravilno da dišete.

Lekari su kvalifikovaniji

Iako su babice zaista kvalifikovane da vam pomognu ako bebu rađate prirodnim putem, kada postoji potreba za carskim rezom, tu prestaje njihova uloga. Čak i ako vas je babica vodila kroz celu pripremu za porođaj, ako se dogodi da morate na hitan carski rez, preuzeo bi vas bilo koji dežurni lekar, jer ona ne može da izvede ovu proceduru.

Babice mogu da izvode porođaje kod kuće

Iako se većina porođaja obavlja u bolnicama, odnosno porodilištima i dalje ima onih koji žele da kroz ovo iskustvo prođu u svom domu. Babice su one koje mogu da vam pomognu da se porodite kod kuće, bez ikakvih problema. Rađanje bebe u bazenu je opcija za koju se mnoge savremene majke odlučuju, uz asistenciju babice. Doktori s druge strane ne rade kućne porođaje.

S babicama u priči stopa preživljavanja beba je veća

Istraživanja pokazuju da je stopa beba koje prežive na porođaju mnogo viša kada babica pomaže majci, nego lekar. Svakako ovo se odnosi na prirodni način porođaja, jer smo već istakli da babicina sposobnost da vam pomogne prestaje ako morate na carski rez.

Kada lekar nadgleda porođaj veće su šanse za carskim rezom

Jedno bi trebalo da imate na umu, a to je da su ginekolozi ujedno i hirurzi. Kada dođe vreme da izvade bebu iz majčinog stomaka, većina neće oklevati da izvede carski rez. Iako je carski rez u najvećem broju slučajeva jedina opcija, sa lekarom u priči umesto babice, šanse za carskim rezom se povećavaju. S druge strane babice bi uvek, ako je ikako moguće pomogle vašem telu da uradi ono za šta je stvoreno, a to je da bebu rodi prirodnim putem.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group