Metoda od dva izbora može prepoloviti na pola napade besa vašeg mališana

Roditelji svih mališana od 2-4 godine se pre ili kasnije nađu u situaciji da se bore za moć sa svojim detetom.

Međutim, te borbe su još i izdržljive, ali kada uslede napadi besa, stvari postaju zaista nepodnošljive. Činjenica da se ovi napadi mogu desiti bilo kad i bilo gde, samo još pogoršava stvari i dovodi roditelje u potpuno konfuziju po pitanju toga kako bi trebalo da reaguju.

Verovatno ste do sad probali sve: od ignorisanja takvog ponašanja, preko pokušaja da urazumite dete, pa sve do kažnjavanja u vidu oduzimanja omiljene igračke. Šanse su da ste malo kada zapravo postigli željeni rezultat. Iz ovog razloga danas vam otkrivamo čuvenu „metodu od dva izbora“, za koju roditelji širom svet tvrde da uspeva 9 od 10 puta.

Šta je „metoda dva izbora“?

Kako to izgleda: vaše dete je trebalo da bude obučeno još pre 15 minuta. Ali, kada zahtevate od njega da se „obuče ovog momenta“, njegov odgovor je prkosno „NE“ koji je obično praćen suzama. U takvoj situaciji posegnite za „metodom dva izbora“. Ponudite detetu da samo izabere šta želi da obuče, rečima „da li želiš plavu ili crvenu haljinu danas?“. Poput magije, vaše dete će verovati da mu je vraćena moć. Budući da su napadi besa u ovom uzrastu najviše vezani za potragu za nezavisnošću, „metoda dva izbora“ im upravo to daje.

Nekoliko dodatnih primera:

  • Kada servirate doručak, umesto da kažete „vreme je za jelo“, pitajte dete da li želi svoje žitarice sa mlekom ili jogurtom.
  • Kada želite da izađete iz kuće, da biste otišli na igralište umesto da kažete „vreme je da idemo napolje“, pitajte dete da li želi da se ljulja ili igra u pesku.

Tajna uspeha je u tome da su opcije koje dajete svom detetu one sa kojima ste saglasni u svakom slučaju. Postoji toliko mnogo primera u toku dana koji vam mogu pomoći da malo vežbate ovu metodu, dok vam ne pređe u naviku. Ona će vam nesumnjivo uštedeti vreme i sačuvati živce, a vašem mališanu dati osećaj nezavisnosti i kontrole.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group