Mali vodič za roditelje koji su skeptični po pitanju spavanja sa bebom u istom krevetu

Često majke osećaju potrebu da kriju činjenicu da dele krevet sa svojim novorođenčetom.

Postoji verovanje da spavanje u istom krevetu sa bebom nije bezbedno, odnosno da bi roditelj nehotice mogao da uguši ili na drugi način povredi svog mališana. Iako niko ne tvrdi da se ovakve stvari nikad nisu desile, one su većinom rezultat toga što nisu preduzete određene mere koje bebi garantuju bezbednost, poput razgraničenja prostora jastukom ili jorganom.

Iako bi svakako bilo idealno da vaša beba od prvog dana kada dođete sa njom kući iz porodilišta spava blaženo u svom krevecu, sve su šanse da to neće biti slučaj. Međutim, pre nego što pomislite da ste loša majka koja ne zna kako da navede bebu da spava u svom krevecu i koja joj ugrožava život dopuštajući joj da spava sa njom u istom krevetu, ostavite još malo otvorena vrata opciji zajedničkog spavanja.

Naime, tema spavanja u istom krevetu je ona o kojoj se zaista mnogo diskutuje i mišljenja roditelja o njoj su podeljena. Tu su oni koji su kategorički protiv, ali i oni koji su prilično otvoreni za tu opciju. Obe strane doduše imaju validne razloge zbog kojih se drže svojih stavova i bez obzira na to koju su stranu odabrali, njihova glavna briga je bezbednost bebe.

Da li ste znali da mama i beba mogu lakše da se povežu kada spavaju zajedno?

Naučno je dokazano da se bebe mnogo brže i lakše povezuju sa svojim majkama kada sa njima dele postelju. Kao rezultat toga bebe mirnije spavaju noću i imaju čvršći san, jer osećaju neophodnu dozu sigurnosti kraj majke. S druge strane, majke mirnije spavaju jer imaju „na oku“ svoje novorođenče u svakom trenutku. Takođe, majkama koje doje bebe je mnogo lakše ako se one nalaze kraj njih, nego što bi im bilo u situaciji da moraju da ustaju iz kreveta i uzimaju bebu iz kreveca, pri čemu je vraćanje bebe u krevetac nakon dojenja izazov sam po sebi.

Beba brže zaspe kada je kraj majke u krevetu

Nešto s čim se većina roditelja bori je uspostavljanje rutine spavanja. Većina beba ne pristaje na to da zaspe kada je u budnom stanju spuštena u krevetac. Međutim, kada mama legne kraj bebe, bilo da je doji ili hrani na flašicu, beba će mnogo brže zaspati jer u tom slučaju spavanje posmatra kao primamljivu opciju koja joj obezbeđuje maženje sa majkom. Shodno tome ako beba brže zaspe i majka dobija priliku da se propisno odmori.

Spavanje kraj majke u krevetu pomaže bebama da napreduju

Istraživanja su pokazala da spavanje u istom krevetu sa bebom, doprinosi njihovom bržem i pravilnijem razvoju. U toku zajedničkog spavanja majke i bebe pozitivno utiču jedna na drugu, pri čemu bebe efikasnije regulišu obrasce svog tela poput disanja, otkucaja srca, nivoa kiseonika, temperature i moždanih talasa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group