Lude stvari koje se dešavaju u mozgu tinejdžera za koje bi trebalo da znate

Tinejdžerske godine su one pred kojima drhte skoro svi roditelji.

One znaju da budu u najmanju ruku rečeno neuredne. Ali, da li su tinejdžeri zaista tako nedokučiva stvorenja, sklona neobaveznom (da ne kažemo bezobraznom) ponašanju? Odgovor bi vas mogao šokirati, jer zapravo nisu, ili makar većina nije. Naime, potražili smo malu pomoć psihologa kako bi otkrili šta se dešava u mozgu tinejdžera i kako to saznanje možete da iskoristite za efikasnije roditeljstvo.

Razvoj racionalnog dela mozga kod tinejdžera nije sasvim završen

Većina ljudi zna da se mozak tinejdžera još uvek razvija, ali je za njihove roditelje bitno da znaju da se on razvija od pozadi ka napred. Budući da je ovo redosled razvijanja mozga prefrontalni korteks je poslednja oblast koja sazreva, a to je region zadužen za složenu spoznaju, što uključuje rasuđivanje, donošenje odluka i kontrolu impulsa. Dakle, ako ponekad zaista ne možete da shvatite zašto je vaš tinejdžer nešto uradio, setite se da njegov racionalni deo mozda još nije sasvim razvijen.

Tinejdžeri su kreirani da traže zadovoljstvo

Još jedna stvar protiv koje malo koji tinejdžer može da se odbrani je želja za trenutnim zadovoljstvom i uzbuđenjem. Da, ispostavlja se da centar za satisfakciju u mozgu tinejdžera svetli kao novogodišnja jelka i da jedva čeka “nove lampice”. Budući da ovaj centar u mozgu koji zovemo i limbički sazreva pre onog za racionalno rasuđivanje, tinejdžerima je jako teško da odole iskušenjima. Zbog ovog je sasvim prirodno videti tinejdžera da žudi za dobrim provodom i da ne razmišlja o posledicama.

Mozak tinejdžera oslobađa hormone koji mu remete dnevnu rutinu

Možda će vam biti čudno što vaš tinejdžer sve kasnije i kasnije odlazi na spavanje i samim tim se sutradan budi prilično kasno. Pa, mozak je zadužen i za ovu pojavu. Naime, on kreće da oslobađa melatonin negde oko 23h i nastavlja sa tim sve do izlaska Sunca, dovodeći do promene u načinu na koji je vaš tinejdžer do tad funkcionisao. On u ovoj dobi dobija jednu naviku koju roditelji posebno ne vole, a to je spavanje do podne i odlaganje odlaska u krevet do ranih jutarnjih časova.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group