Kako roditelji mogu da spreče poremećaj u ishrani kod dece?

Uvek je važno da imate na umu da su deca kao mali sunđeri.

Dok su još vrlo mlada, dok nemaju drugih uzora osim vas, vi ste ta strana koja oblikuje njihov um. Ona se na vas ugledaju i vi u ogromnoj meri možete da sprečite brojne probleme sa kojima se mnoga deca današnjice suočavaju. Jedan od njih je nažalost i poremećaj u ishrani. Ogromna je cifra dece koja pati od ovog poremećaja.

Ako pristupite svom detetu na pravi način, možete sprečiti da ono postane deo te poražavajuće statistike. Svakako vi možete da uradite samo onoliko koliko je u vašoj moći, jer je na vašem detetu da se bori za sebe, ali mu definitivno možete pomoći da poveća svoje šanse da se odupre ovom problemu. Kako to da uradite, saznajte u redovima koji slede.

Nemojte da spominjete detetovu težinu – Nije dobra ideja da pričate o detetovoj težini, osim ako ona ne ugrožava njegovo zdravlje. Ako je to slučaj, sa tim bi trebalo postupati pažljivo. Sam razgovor sa detetom o njegovoj težini može učiniti da ono postane opsednuto svojim izgledom.

Nemojte da budete opterećeni svojom težinom – Ovaj savet je teško slediti, naročito ako se borite sa viškom kilograma. Ne postoji žena na svetu, naročito ne ona koja je rodila dete koja ne smatra da bi izgledala savršeno da ima makar 5 kg manje. Međutim, zaista nije dobro za vaše dete da čuje da tako govorite o sebi. Čak i ako žarko želite da smršate, zadržite to za sebe.

Podstaknite dete da nađe dobar uzor – Najveća greška koju roditelji prave je ta da previde važnost uzora koje deca imaju. Ako je vašoj devojčici uzor preterano mršava manekenka, velike su šanse da će pre ili kasnije ona dobiti poremećaj u ishrani, trudeći se da postane kao ona. Detetu je potreban neko ko se zalaže za zdravu ishranu, povrh savršene figure.

Uvek ističite koliko je zdravlje važno – Čak ni najidealnija težina na svetu, ništa ne znači bez zdravlja. To je ono što morate naglasiti svom detetu. Naše društvo se nije uvek fokusiralo na to da decu od malih nogu uči koliko je važno hraniti se zdravo i vežbati. To je velika greška, koju ćemo generacijama morati da ispravljamo. Ali, bitno je da ne odustajete od toga da naglašavate koliko je zdravlje bitno.

Nikad nemojte da hvalite detetovu težinu – Iako su deci zaista potrebni komplimenti od strane roditelja, kako bi stekla samopouzdanje, vrlo je pogrešno da oni budu usmereni ka njihovoj težini. Postoji na stotine načina da detetu udelite kompliment, ali je važno da u širokom luku zaobiđete pohvale na račun težine, osim u situaciji kada dete ima problem sa težinom i prevazilazi ga.

Naučite dete šta je unutrašnja lepota – Važno je da dete shvati da pored spoljašnje postoji i unutrašnja lepota, kao i da jedna bez druge nisu kompletne. Iako bi dete zdravom ishranom i vežbanjem trebalo da se trudi da održi zdravu težinu, bez opsednutosti njome, važno je i da nauči kako da bude dobra osoba. Saosećanje, ljubaznost i empatija su važniji od težine osobe.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group