Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od ostajanja u vrtiću?

Mnogi mališani reaguju burno kada je potrebno da se prvi put odvoje od svojih roditelja.

Anksioznost se posebno pojačava kada se od njih očekuje da ostanu sa nepoznatim ljudima, poput vaspitača u vrtiću. Roditeljima može biti prilično teško da gledaju ovakvo ponašanje svog deteta, naročito ako ne znaju kako da reaguju u skladu s njim. Iako deluje kao prilično veliki izazov, postoje načini da pomognete svom mališanu da prevaziđe strah od ostajanja u vrtiću.

Zašto se deca ponašaju na ovakav način?

Anksioznost usled odvajanja od roditelja se smatra normalnom pojavom kod dece od 2 godine. Međutim, iako je to samo faza, koja će definitivno da prođe, niko ne mora da pati tokom nje. Deca ovog uzrasta vrlo brzo shvataju da odvojenost od roditelja može da bude zanimljiva, ali je ujedno i zastrašujuća. Oni zahtevaju od roditelja da budu u blizini kako bi se osećali bezbedno. Problem je u tome što oni ne znaju kako da se izbore sa osećanjem straha, zbog čega se okreću suzama i grčevitom stezanju vaše ruke. Čak i dete koje je išlo u vrtić, može pokazati ovu fazu ako je izloženo novoj grupi u njemu. Strah je najviše vezan za to što dete ne može da bude sigurno da će majka doći po njega.

Kako se postaviti u takvoj situaciji?

Potrudite se da budete što kraći prilikom opraštanja u vrtiću – Kada je dete uznemireno i plače jer nameravate da ga ostavite u vrtići, logično je da ćete dati sve od sebe da ga smirite i odete dok vam ono radosno maše. Realnost je takva da se to obično nikad ne dogodi. Najbolje što možete da uradite po dolasku u vrtić je da se potrudite da vaši oproštaju budu kratki i slatki. Poljubite ga, zagrlite i predajte vaspitačici. Ne okrećite se i ne vraćajte se. U najvećem broju slučajeva dete prestane da plače čim se pridruži grupi i postane okruženo igračkama.

Pružite mu omiljenu igračku da mu bude uteha – Većina vrtića dozvoljava da deca koja tek kreću u ovu ustanovu nose sa sobom svoju omiljenu igračku, kako bi brže prebolela odvajanje od roditelja. Bilo da je u pitanju plišani meda ili neka druga igračka, ona će vaspitačima dobro doći i kada dođe vreme za spavanje. Kada se opraštate od svog mališana, podsetite ga da je meda tu da mu pravi društvo dok vi ne dođete po njega. Uvek naglasite da ćete doći.

Držite se rutine – Deca najbolje funkcionišu kada su izložena određenoj rutini. Na taj način ona znaju šta mogu da očekuju i to im daje izvesnu dozu sigurnosti i kontrole nad situacijom. Napravite rutinu koju ćete poštovati pri odlasku u vrtić i trudite se da je ne menjate. Ustajanje, doručak, oblačenje, slušanje omiljene muzike u autu do vrtića, kao i odlazak na sladoled posle njega može da bude vaša rutina.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group