Da li je hrana za bebu pre prvog rođendana zaista samo za zabavu?

Isprobavanje čvrste hrane pre prvog rođendana, predstavlja veliku avanturu za jednu bebu.

Međutim, mnoge roditelje zanima da li je to neophodno? Ono što nije od pomoći su saveti koji se poput požara šire društvenim mrežama, a koji nisu nužno tačni. Sve što svaka majka koja doji svoju bebu želi jeste da bude sigurna da svom mališanu obezbeđuje dovoljno hrane putem mleka.

Iako majke znaju da je preporuka lekara dojenje ili hranjenje bebe formulom do godine dana, ono što ih brine je da li bi trebalo ili ne da započnu sa uvođenjem čvrste hrane nakon šestog meseca. Izreke poput „čvrsta hrana je samo za zabavu do prvog rođendana“ mogu majke navesti na pogrešan put.

Ovakve izreke jednostavno nisu istinite

Iako bi konzumiranje prvih zalogaja čvrste hrane trebalo da bude zabavno, ovakva izreka nije u potpunosti tačna. Hrana do prve godine nije samo za zabavu. Prvi bebini obroci koji nisu mlečni ne služe samo za dobijanje dodatnih vitamina i minerala. Oni pomažu bebi da uči kako da žvaće, guta i reguliše svoj apetit. Iz ovog je razloga važno omogućiti bebi da pre prvog rođendana istraži različite vrste hrane.

Izbegavanje čvrste hrane pre prvog rođendana može da bude opasno

Dakle, pomenuta izreka je ne samo netačna već i potencijalno opasna. Ukoliko roditelji daju premalo pažnje hranjenju bebe kašama, oni nesvesno produbljuju izazove sa kojima će se dete suočiti kada malo poraste. Ako beba ne nauči da pravilo žvaće i guta hranu u periodu od 6-12 meseci, ona će imati poteškoća sa njenim konzumiranjem kada bude starija. Gušenja u periodu od godine dana su prilično učestala kod dece koja se nisu na vreme upoznala sa čvrstom hranom.

Šta ako beba ne jede mnogo čvrste hrane?

Uprkos svemu gore navedenom, činjenica je da bebe neće odmah krenuti intenzivno da jedu čvrstu hranu kada im bude ponuđena. Međutim, važno je da im ona bude svakodnevno na meniju od 6 meseci pa na više. Na ovaj način one dobijaju priliku da istražuju i upoznaju se sa različitim ukusima i teksturama. Ono na šta je posebno potrebno obratiti pažnju su namirnice koje u sebi sadrže gvožđe, jer od 6 meseci beba lagano troši svoje zalihe koje je dobila dok je bila u maminom stomaku, a majčino mleko i formule joj ne obezbeđuju dovoljnu količinu ovog važnog elementa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group