Uništenje zvano razvod: kako se uzdići iz pepela?

Nije tajna da je okončavanje braka teško iskustvo.

Moglo bi se reći da je i iznad teškog. Još je teže čini se objasniti onom ko nije prošao kroz razvod koliko je to poražavajuće i obeshrabrujuće. Postoji čitav niz emocija kroz koje ćete proći tokom, ali i posle razvoda. Ali, kraj jednog poglavlja, znači početak drugog. Postoji sigurno dovoljno dobar razlog zbog kog ste odlučili da se razvedete i nužno je da ga sebi ponavljate kako ne biste poklekli na tom putu.

Koje vas to emocije očekuju na tom destruktivnom putu razvoda?

Osećaj neuspeha – Ova će vam se reč kao na pokvarenoj ploči vrteti u glavi kada odlučite da potpišete papire za razvod. Niste ušli u brak sa namerom da jednog dana postanete deo statistike. Hteli ste da vaša ljubav traje zauvek, ali sudbina je bila drugačija. Razvod zaista može da učini da se osetite kao da niste uspeli u nečem što je važno, čak i ako ste uradili sve što je bilo u vašoj moći da brak funkcioniše.

Osećaj kajanja – Ovaj osećaj će vam jako teško pasti. Bilo da ste vi inicirali razvod ili da je to uradio vaš suprug, nema sumnje da ćete se kajati što je došlo do razvoda između vas. Pitaćete se „šta bi se dogodilo da ste samo…“ nešto rekli ili uradili. Kajaćete se što se niste više trudili, opraštali, bili strpljiviji, razumniji.

Osećaj krivice – Usko povezana sa kajanjem i neuspehom, dolazi i krivica. Osetićete se krivima što ste dozvolili da se stvari završe na ovakav način. Čak i ako vas je suprug varao, naći ćete način da sebe ubedite da je donekle to i vaša krivica jer mu niste dovoljno posvetili pažnje. Ovo će vam posebno teško pasti ako su u celu priču uključena i deca. Kada im budete morali objašnjavati zašto se razvodite, nesumnjivo će vas izjedati krivica jer ste im razorili porodicu.

Osećaj straha – Ogromna količina straha uvući će se u vaše kosti kada potpišete papire za razvod. Pitaćete se kako da dalje nastavite sami? Sigurno sa sobom nosite i neke lepe uspomene na vaš brak, iako je njegov kraj bio gorak, zbog čega će vam samoća biti prilično zastrašujuća. Verovatno ste kao i većina od najranije mladosti mislili da kada nađete svog idealnog partnera to znači da imate partnera za ceo život. Ovaj nemili sled događaja vas je sigurno ostavio skamenjene.

Dakle, šta vam ostaje da uradite? Kako da se uzdignete iz pepela?

Da sumiramo, razvod može da učini da se osećate prilično loše. To je nešto što menja život i gura nas ka novom neotkrivenom pravcu. Kako se boriti protiv sve te negativnosti i nastaviti dalje? Kao i kod svake druge greške koju napravimo u životu, važno je da iz nje nešto naučimo kako se ne bi ponovila. Važno je da se fokusirate na sebe u ovim trenucima i spoznate koje ste to greške napravili koje su dovele do razvoda. Ključno je da se usredsredite da stvari od sad pa na dalje radite drugačije.

Da niste prošli kroz ovu strašnu fazu svog života, možda nikad ne biste shvatili koliko ste snažni, ni sposobni. Stvari su morale da se dogode, upravo onako kako se i jesu dogodile, da biste dobili novu priliku. Zar biste zaista želeli da do kraja života živite sa nekim ko vas ne čini srećnom, ko vas ne poštuje, ne voli i ne zaslužuje? Kakav bi to život bilo? Verovatno ste gledali na drugu stranu koliko ste mogli, dok nešto u vama nije prelomilo.

Vaš razvod ne bi trebalo da posmatrate kao nešto što vas ograničava, sprečava da nastavite da živite, već upravo suprotno – on mora biti ono što vas pokreće. Oslobodili ste se ogromnog tereta. Umesto da odaberete da budete slabi, možete izabrati hrabrost. Ako to učinite otkrićete da je život tek pred vama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group