Tihi ubica braka koji je malo kome poznat

Brak može delovati prilično stabilno, ako ne znate da je u njemu prisutan skriveni tihi ubica.

Kada bi vas neko pitao koji su najveći uzroci razvoda, verovatno biste odgovorili nedostatak seksa, novca i efikasne komunikacije. Možda ste takav utisak stekli čitajući članke o tome kako je zaista važno da održavate svoj seksualni život u braku živim, da racionalno raspolažete novcem i trudite se da sa suprugom o svemu razgovarate. Ali, to su samo posledice većeg problema. Naime, brakovi završavaju razvodom pre svega zbog neispunjenih očekivanja.

Tihi ubica svakog braka su neispunjena očekivanja

Svi mi imamo izvesna očekivanja od svog partnera, a samim tim i od svog braka. Već nakon prvih mesec dana braka, neminovno je da ćete se suočiti sa mnogim vašim očekivanjima koja nisu ispunjena. Možda ćete se nadati da će do njihovog ispunjenja ipak jednom doći, ali realnost je takva da će ona kao otrov da teku vašim venama i da otruju vaš odnos. Ali, da stvar bude još gora ona nisu samo problem u braku, ona su životni problem. Potpuno je nebitno zapravo da li ste slobodni, u braku, zaposleni ili ne, stari ili mladi, neispunjena očekivanja mogu ući u svačiji život i tada postaju pogubna.

Rešenje je u jednačini “očekivanja – realnost = frustracija”

Kroz jednu hipotetičku situaciju pokušaćemo da objasnimo o čemu se radi.

Očekivanje  - Kada vaš suprug dođe kući nakon dugog dana na poslu, očekivaće da ste vi pripremili večeru i da svi sednete za sto i na miru uživate u obroku. Vi ćete naravno biti nasmejani i doterani, bez i jedne mrlje od hrane na sebi, a vaša beba od godinu i po dana će sedeti u svojoj hranilici i svaki zalogaj iz svog tanjira savršeno stavljati u usta, bez prosipanja. Nakon večere, vaš suprug će raspremiti sto i staviti sudove u mašinu za pranje, da biste svi zajedno mogli da odete u kraću šetnju pre spavanja.

Realnost – Vaš suprug dolazi kući pola sata kasnije nego inače, a večera ne da nije servirana neg nije ni počela da se priprema. Vaša beba vrišti jer je gladna, a vi pokušavate da završite projekat kom je prošao rok još prošle nedelje. Besno ga gledate jer je zakasnio, umorni koliko samo može da bude majka jedne bebe koja u isto vreme radi od kuće i brine o detetu. On odlazi u kuhinju da spremi nešto za jelo, ali u frižideru nema ničeg osim jednog komada sira. Kao i svaki muškarac, on se doseti da je grilovani sir sasvim legitimno rešenje. Kuhinja je nakon njegovog kulinarskog poduhvata u haosu, kao i ostatak stana po kom su razbacane igračke. Beba naravno nije htela ni da proba grilovani sir, pa je njena večera bio keks (opet). Nakon što je konačno zaspala, vas dvoje ste iscrpljeni u poluležećem položaju na kauču u dnevnoj sobi gde izbegavate kontakt očima i volontiranje za raspremanje kuhinje.

Frustracija – Prilično vam je poznata ova (ili makar slična) situacija. Pokušali smo da bude što slikovitije kako bismo istakli kakva vaša očekivanja mogu da budu u odnosu na to kakav je život ustvari, odnosno vaša realnost. Iako manje više svi imamo svojih dobrih i loših dana kada vladamo situacijama poput ove u svom životu, činjenica je da vas neispunjena očekivanja frustriraju. Međutim, to zaista ne mora da bude tako. Pobrinite se da vaše zapažanje ima prednost nad vašim očekivanjam. Drugim rečima, prihvatite realnost onakvu kakva jeste i ne gajite skrivena očekivanja koja niko od vas ne može da ispuni. Nećemo vam reći da ne bi trebalo da imate nikakva očekivanja, već samo da se potrudite da budete prizemni i da ne “letite” mnogo kada zamišljate svoj život.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group