Tek nakon venčanja: kako brak menja našu ličnost

Tokom sezone venčanja, otkrivamo šta se dešava sa karakterom mladenaca u prvoj godini braka.

Verovatno vam je poznata teorija da supružnici nakon dugo godina zajedničkog života počinju da liče jedno na drugo? Nauka to ne poriče, ali objašnjava razloge za takav razvoj događaja: osećanja vremenom vajaju lica muža i žene, dodajući im slične osobine.  

Međutim, može se predvideti da će supružnici nakon par godina braka zajedno gledati iste TV emisije i bez reči kupiti toaletni papir iste marke. Imaće zajedničke gestove i fraze koje neće izbeći pažnju prijatelja, postajući dokaz harmonične zajednice.

Iznenađenje je što ne morate čekati da vas godine promene. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Developmental Psichology, one će ući u život mladenaca vrlo brzo - u prvoj godini braka ili tako nekako. I, zanimljivo, neće se promeniti svakodnevne navike, već suština ličnosti - to jest najvažnije što imamo.

„Navikli smo da ličnost smatramo statičnom“, kaže Džastin Lavner, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu u Džordžiji, vodeći autor studije. „Ali rezultati posmatranja dokazuju da se karakter svakog od supružnika menja u prvoj godini porodičnog života.“

Suština studije bila je da je 169 parova tokom 18 meseci u svakoj od tri faze (šest meseci, godinu, dve) ispunjavalo ankete kako bi analiziralo takozvanu „veliku petorku“ - psihološki model ličnosti, koja se procenjuje nivoom takvih osobina kao što su ekstraverzija (žudnja za socijalnim i praktičnim aspektima života), dobrodušnost (ljubaznost, sposobnost slaganja), savesnost, neurotičnost (emocionalna nestabilnost), otvorenost za iskustvo (intelekt).

Pa, šta se dešava sa mladencima godinu dana nakon venčanja? Otkrijte u galeriji.

« 1 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group