Šta možete da uradite kada vaš suprug “pritiska vaše okidače”?

Koje stvari predstavljaju vaše okidače?

Šta je to zbog čega gubite kontrolu i ponašate se kao da se ceo svet srušio nas? Mnoge stvari u životu mogu biti razlog ovakvom ponašanju s vaše strane. Od iritantnih kolega na poslu, preko drskih šalterskih službenica do nepristojnih ljudi u gradskom prevozu. Međutim, šta ako je vaš suprug taj koji “pritiska vaše okidače”?

Jednostavno, nemoguće je živeti u modernom svetu, a da pritom niste zadobili neke rane koje zaista bole kada se pritisnu. Isto tako, vremenom ste verovatno razvili intoleranciju na određene oblike ponašanja. Ako ste ikad bili oštro kritikovani, prevareni ili povređeni na bilo koji način, šanse su da ste uvek na oprezu da se to ne bi ponovilo.

Sam nagoveštaj stvari koje vam mogu naneti bol, čini da reagujete defanzivno

Vaš odgovor je zapravo preterana reakcija na nešto što u stvarnosti ne postoji. Kada u momentu preterano reagujete, vaš suprug verovatno ne razume zašto se ponašate tako zbog sitnice, što takođe može dovesti do besa i frustracije s njegove strane. Defanziva s njegove strane, može vam delovati kao napad koji ste jednom davno doživeli. I tako, sasvim neočekivano stvorili ste nešto čega ste se plašili. Vaša preterana reakcija je okidač vašem suprugu i upravo ste krivi za početak svađe oko nečeg čega u stvarnosti nema.

Ali, vaša bol je stvarna; rana je otvorena i bolna je

Ovo bi značilo da ćete suprugu morati da objasnite šta je vaš okidač, odnosno čime vas je to izazivao. On verovatno neće imati ni najmanju predstavu o tome šta ćete mu ispričati, posebno ako ne zna baš najbolje vašu prošlost. Ali, to je zapravo dobra stvar. Objašnjavajući mu zašto ste preterano reagovali, vi skidate krivicu sa njega i prebacujete je na leđa onog ko vas je nekad davno povredio. Razumevanje vaših okidača, daje vašem suprugu ključ u ruke da ih više ne “pritiska”.

Važno je da ne stvorite minsko polje po kom on neće moći da hoda do vas. Morate preuzeti odgovornost za svoje probleme i rešavati ih postepeno. Ali, od velike pomoći će vam biti njegova podrška kada bude znao šta su vaši okidači.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group