Porodica - Brak

Razvod - kako pomoći detetu da prođe kroz ovaj težak period

Razdvajanje roditelja je uvek teško i intenzivno iskustvo za dete.

Ako su do sada i mama i tata učestvovali u vaspitanju, onda se nova stvarnost možda pretvoriti u šok za dete. Odrasli bi stoga trebalo da ulože sve napore kako bi odvojenost imala najmanji uticaj na detetovu psihu. Iako će odluka o raskidu verovatno uticati na celu porodicu, vredi znati šta učiniti kako bi se dete pripremilo za ovaj proces i pomogli mu da prođe kroz njega što bezbolnije.

Pre nego što se razvedete ... ili kako razgovarati sa detetom o razdvajanju?

Pre nego što roditelji kažu svom detetu da se rastaju, trebalo bi da se pripreme za to ... To znači da dete ne bi trebalo da bude svedok svađa tokom kojih roditelji navode razloge razdvajanja u burnoj atmosferi. Najbolje je da sve zajedničke odluke jednoglasno objavimo kao i promene koje čekaju čitavu porodicu nakon razvoda. Naravno, najbolje je ako se roditelji slažu u dogovoru - zahvaljujući tome moguće je sve probleme dogovoriti mirno, bez nepotrebne napetosti. Najvažnija pitanja uključuju određivanje sa kim će dete živeti i koliko često će viđati drugog roditelja. Nažalost, roditelji se ne mogu uvek složiti saglasno. Ponekad je taj proces vrlo buran - tamo gde preovladavaju emocije, najbolje je pokušati da komunicirate sa trećim licima. U ovoj situaciji, vredno je razmisliti o uspostavljanju svih pitanja uz pomoć porodičnog posrednika, koji će pomoći u razvijanju gore pomenutih pitanja. Najvažnija stvar je, međutim, dobrobit deteta, pa bi roditeljski prioritet trebalo da bude spasiti dete od nepotrebnog stresa i napetosti. Ono što supružnici koji se razvode definitivno treba da izbegavaju su vrisak i svađe kod kuće, dok  je dete često pasivni slušalac.

Jedan od najtežih razgovora u vašem životu?

Kada sve dogovorite sa supružnikom, razgovarajte sa detetom. Važno je da to obave zajedno oba roditelja - mirno i bez nepotrebnih emocija (dete je već dovoljno pod stresom). Ako je dete starije, odnosite se prema njemu uz dužno poštovanje - ne varajte, već iskreno (ako je moguće) objasnite razloge razdvajanja. Za njega je najvažnija stvar da se roditeljska ljubav neće promeniti i roditelji će dete podržavati na isti način, brinuti se za njega ... iako više neće živeti zajedno. Ono što je najvažnije, kada se roditelji svađaju, deca često misle da je to njihova greška - uverite dete da nije tako. Međutim, treba da budete veoma oprezni i pažljivi - tokom razvoda, kada dete prolazi kroz čitav proces može biti veoma osetljivo - nervozno ili agresivno, a ponekad i potpuno introvertirano i povučeno. Odgovornost roditelja je da pažljivo prate njegovo ponašanje, a svaka razlika u njegovom ponašanju trebalo bi da natera mamu i tatu da brzo reaguju. Ove promene mogu se videti u gotovo svim situacijama, na primer, smanjenim apetitom, problemima sa spavanjem i sl.

Pomoć psihologa? Da, apsolutno!

Razvod je velika promena i teška situacija za čitavu porodicu - ne samo za supružnike. Odjednom se ruši svet savršeno uređen u maloj glavi deteta. Naravno, deca reaguju drugačije - to zavisi od njihove starosti, svesti, ličnosti, otpornosti na stres ili od toga koliko su razvedeni njihovi roditelji. Stoga supružnici treba da pruže detetu emotivnu podršku u svakoj fazi ovog teškog procesa. U tu svrhu može biti korisno, a ponekad čak i neophodno odlazak sa detetom terapeutu ili psihologu. Njegov zadatak biće da ga vodi kroz ovaj zahtevan period, kako bi se što pre prilagodio novoj situaciji. Moramo biti svesni da loš razvod može trajno ostaviti trag na psihu deteta i, kao posledica toga, uticati na poteškoće u uspostavljanju odnosa, probleme sa poverenjem i u strahu da se scenario roditelja neće ponoviti - čak i strah od izgradnje dugoročnih veza. Razvod je gotovo uvek stres za dete, pa su seanse sa psihologom često jedini način da mu se pruži osećaj sigurnosti i emocionalne podrške.

Obećanja data nakon razvoda i dalje važe!

Nakon razvoda, ne zaboravite da sledite reč deteta. Ako su roditelji sve manje prisutni u njegovom životu, to može biti mučan udarac. Kao roditelji, nemojte razočarati poverenje svog deteta. Ako ponovo otkažete vikend, osetiće se prevarenim. Ovo je posebno važno kada je roditelj povezan sa novim partnerom koji takođe ima decu. Ako svu svoju energiju i posvećenost prenosite u „novu porodicu“ - dete će to definitivno osetiti. Stoga, shvatite situaciju ozbiljno i ako ste se nešto dogovorili pre razvoda. Budite sigurni da ćete održati svoja obećanja. U suprotnom, dete će biti puno tuge, što čak može dovesti do slabljenja ili čak potpunog prekida veze.

foto:claudia.pl

M.L.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group