Porodica - Brak

Potrebno vam je malo prostora – zatražite ga

Situacija sa Korona virusom polako jenjava.

Međutim tokom proteklih par meseci mnogo se toga promenilo. Kao nikad do sad provodili smo vreme u krugu porodice, suočeni sa svim izazovima koje to nosi. Radili smo rame uz rame sa voljenom osobom, dok su deca skakala po sobi. One mlađe klince smo zanimali različitim aktivnostima, dok smo starijoj deci pomagali sa online nastavom. 

Međutim nešto se uvuklo pod kožu, dobrom delu populacije. Vrsta straha i nesigurnosti koja je čak potpuno zamenila prvobitni strah od zaraze virusom Korona. Provesti sa nekim, pa taman to bila i voljena osoba 24/7, tokom dva meseca i uz to žonglirati sa kućnim poslovima, decom, radom od kuće i vašim međusobnim osećanjima, nije naivna stvar. 

Sasvim je razumljivo da se tako osećate. Potpuno je shvatljivo što ne želite više ni jedan dan da prisustvujete njegovim razgovorima sa kolegama, šefovima ili klijentima putem video poziva bez slušalica. Ako tome dodamo još i gomilu prljavog veša, igračke razbacane na sve strane, minimum četvoro gladnih usta, koja očekuju ručak od vas na stolu, apsolutno je razumljivo da vam treba malo prostora. 

Šta učinti u toj situaciji, a da ne budete shvaćeni pogrešno?

Možda će vam biti izuzetno teško da to izgovorite, i možda ćete osećati krivicu zbog toga, ali traženje prostora je najbolje što možete da uradite. U suprotnom, situacija će eskalirati u pravcu u kom ne želite.

Iznenadiće vas možda to što vašem partneru zaista nije potrebno razdvajanje u smislu prostora za vas same. U tom slučaju celokupnu situaciju, on ne doživljava poput vas i to ne treba da vas ljuti, već naprotiv da vas raduje. Najvažnije je da mu objasnite da – prostor, ne znači da ga vi ne volite, niti da želite drugu osobu kraj sebe, već da vam jednostavno treba neko vreme da provedete sami sa svojim mislima i osećanjima. Naglasite mu takođe da se taj – prostor, ne razlikuje mnogo od njegovog izlaska sa prijateljima, ili vašeg sa prijateljicama bez njega. Samo je malo drugačijeg oblika.

Prostor može biti bilo šta – jutarnja samostalna šetnja do obližnje pekare, čitanje knjige u spavaćoj sobi bez ometanja sa strane, gledanje omiljene serije na tv bez prisustva drugih ljudi, meditiranje u tišini na terasi. Šta god da vam prija i da vas može distancirati. Ako vašem partneru odgovara da se provoza samostalno kolima po gradu, ili mu treba malo vremena da se posveti svom DIY projektu u dvorištu – omogućite mu to. Ništa nije osvežavajuće koliko sloboda, pa taman i sloboda u karantinu.

Iako polako popuštaju mere zabrane, još uvek smo globalno gledano osuđeni većinom na boravak kod kuće. Dok se stvari generalno ne promene, ne dopustite da vaš brak bespotrebno trpi. Zatražite malo prostora za sebe, i osećaćete se znatno življe i spremnije za sutrašnje izazove.

Ž.J.

Izvor: EliteDaily

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group