Porodica - Brak

Oženjeni muškarci su zdraviji i imaju bolji intimniji život od ostalih - kažu istraživači

Ukoliko vas vaš partner još uvek nije zaprosio i okleva u vezi ove odluke – podelite ovaj članak sa njim.

Rezultati istraživanja kažu da oženjeni muškarci zarađuju bolje, zdraviji su, zadovoljniji seksom i srećniji od samaca ili muškaraca u neformalnim vezama.  

Brak je velika promena. Za neke muškarce kraj ere, slobode, vreme ozbiljnih odluka i novih obaveza. Kako se ispostavilo, postoje i brojne prednosti - život i zdravlje.

Isplati se biti muž

Naučnici sa američkog istraživačkog instituta za porodične studije (IFS) sproveli su studiju "Muškarci i brak". Oni su analizirali kako činjenica sklapanja braka znači posebne aspekte njihovog života. Zarada i novac IFS istraživanje pokazuje da oženjeni muškarci rade više, ali efikasnije od ostalih. Oženjeni muškarci zarađuju 10 do 40% više od samaca. Zahvaljujući tome, oni takođe štede više i imaju bolji ekonomski status. Institut IFS među američkim muškarcima utvrdio je da je tipični oženjen muškarac star 50 godina ima tri puta više bogatstva od svog nevenčanog vršnjaka.

Seksualni život

Kada je u pitanju količina seksualnog odnosa, oženjeni muškarci nemaju prednost u odnosu na svoje vršnjake - 52% muškaraca starosti 20-39 godina koji nemaju žene, imaju seks dva puta nedeljno, oženjeni muškarci - 42%. Međutim, kada je u pitanju kvalitet seksa, situacija prema istraživačima izgleda ovako:     

više od polovine oženjenih muškaraca zadovoljno je seksom i smatraju da im je seksualni život izuzetno zadovoljavajući,     

manje od 40% muškaraca slobodnih i u neformalnim vezama izjavljuje zadovoljstvo seksom.

Pored toga, oženjeni muškarci misle da je njihov seks emotivniji od nevenčanih vršnjaka. Istraživači to objašnjavaju većom intimnošću i bliskošću kao što je to između muža i žene.

Zdravlje

Muškarci ne samo da uživaju u boljem seksualnom životu nakon braka, već i u fizičkom i mentalnom zdravlju. Studije pokazuju da muškarci koji se venčaju žive gotovo 10 godina duže od svojih nevenčanih vršnjaka. Pored toga, brak donosi mnogo iznenađujućih zdravstvenih koristi. Studija istraživača sa Univerziteta Harvard otkrila je da čak i oženjeni muškarci koji boluju od raka žive mnogo duže. Stručnjaci smatraju da su druženje i podrška njegove supruge važni. Oženjeni se bolje bave bolestima i vode zdraviji način života od ostalih. Naš imuni sistem bolje funkcioniše kada imamo podršku voljenih osoba - tvrde naučnici. Ova podrška se takođe prevodi u bolje mentalno zdravlje. Oženjeni muškarci imaju manju verovatnoću da pate od depresije nego momci. 43% oženjenih muškaraca izjavljuje da su veoma zadovoljni životom u poređenju sa 20% usamljenih muškaraca i 21% muškaraca koji žive sami.  

Održivost zdravih brakova

Nažalost, nisu svi muškarci koji se venčaju u srećnom braku. Prema istraživačima IFS-a, preko 40% prvih brakova može završiti razvodom (većinu njih pokreću žene). Mnogo je faktora koji utiču na dugovečnost brakova. Prema psiholozima, postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti kako bi se smanjio rizik od razvoda. Otvorena i iskrena komunikacija, poverenje, posvećenost, nežnost, razumevanje su svakako važni.

 

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group