Porodica - Brak

Najčešći razlozi za razvod braka

U potrazi za pravom ljubavlju ulazimo u brojne veze i avanture.

Raskid veze je sam po sebi stresna okolnost. Međutim kada se radi o razvodu braka, stvar je utoliko komplikovanija i teža. Dugačak je spisak stvari koje dovode do razvoda. Od čuvenih tokena koje smo usvojili prateći slavne ličnosti a tiču se – nepomirljivih razlika, pa sve do masivnih afera odnosno prevara. Nažalost tu je i to nešto što nazivamo gubitak iskre koja je nekad gorela među bračnim partnerima.

Takođe često se dešava da zamišljenu liniju koja deli “srećni zauvek zajedno” i “nikad više zajedno”, prelazimo zbog navika koje smo stekli još dok smo bili mladi i često menjali partnere. Neretko se dešava i da ljudi podnose zahteve za razvod braka zbog sumnji u poverenje svog partnera, koje je eskaliralo tokom godina. Naravno da ne vodi svaka sumnja i svaka svađa do razvoda. Ali u velikom broju slučajeva ukoliko se ne radi na malom problemu, isti postaje s godinama sve veći i nepodnošljiviji.

Zapravo ljudima je najteže da se prilagode situaciji u kojoj se nalaze kako godine odmiču i prvobitna zaljubljenost prerasta u ljubav. Malo ko od nas je spreman za velike promene i otkrića. Posebno je zahtevno pronaći način za kompromis i adekvatnu dozu razumevanja u braku. Odluka o razvodu se retko donosi na prečac. Prethode joj verovatno godine pokušavanja da se spase nekadašnja ljubav.

Danas pred vas iznosimo najčešće razloge za razvod znane psiholozima:

  1. Problem u komunikaciji – Srž bilo koje veze je otvorena komunikacija. Ukoliko ista ne postoji par je osuđen na propast od samog starta. Čak i ako je ista postojala u početku ako je iz bilo kod razloga prekinuta, gotovo da ne postoji osnova za dobar brak. 

  2. Nedostatak ili potpuno odsustvo ljubavi – Ovo se dešava u slučajevima kada zaljubljenost nema izgleda da preraste u ljubav. Kada početna zaslepljenost nestane, počinjemo jasno da vidimo sliku i sve više shvatamo da nam se ona ne sviđa. Sveobuhvatni osećaj udaljenosti i nepovezanosti, koji je s vremenom intenzivniji, ukazuje na nedostatak ljubavi.

  3. Nema intimnosti među partnerima – Kada u spavaćoj sobi nema intimnosti, to je jasan pokazatelj da je razvod na pomolu. Ne možete iskreno voleti nekog a ne želeti da budete u njegovom zagrljaju i da ga obasipate poljupcima.

  4. Među partnerima nema prijateljskog odnosa – Zdrav prijateljski odnos između dve osobe u braku je suština istog. Ukoliko se u braku osećate usamljeno i ako vam se čini da je sve na vama, verovatno je to zbog toga što tako zaista i jeste. Brak je zajednica koju treba da čine dva ravnopravna partnera.

  5. Jedna od osoba nije bila spremna za brak – Vrlo čest razlog za prekid braka jeste prerano ulaženje u isti. Neretko se dešava da osobe ulaze u brak potpuno nespremne jer su na putu da postanu roditelji. Takođe, čak i bez te treće osobe na putu, ako se pre nego što ste spoznali sebe i shvatili šta želite od života, upustite u avanturu zvanu brak, velike su šanse da ćete zbog toga zažaliti.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group