Kako svadbena kriza može da ojača vaš brak?

Planiranje venčanja zaista nije mali poduhvat.

Potrebno je toliko toga uskladiti i misliti na sve sitnice kako bi celokupan događaj bio savršen. Nakon truda koji ste uložili u to da sve protekne prema planu, očekujete barem da u rukama imate niz fotografija koje će vas podsećati na vaš poseban dan. Ali, šta ako se ispostavi da vas par dana nakon venčanja vaš fotograf pozove i kaže vam da je nešto pošlo naopako sa njegovom kamerom i da su sve slike izgubljene?

Nema sumnje da biste bili očajni i neutešni danima. Zamislite samo, zauvek bi nestale slike na kojima vam je majka pomagala da obučete venčanicu, kao i trenutak kada vas je suprug prvi put video u njoj. Danima biste sigurno odbijali da prihvatite činjenicu da se to stvarno dešava, a vaš suprug bi možda kao pragmatična osoba, posmatrao tu situaciju potpuno drugačije. Bilo bi mu žao, ali je nastojao da nađe neko rešenje. Razmišljao bi o načinu na koji bi ipak mogao da dođe do makar nekih fotografija sa vašeg venčanja poput onih koje su snimili vaši prijatelji i rođaci.

Ali, nešto bi u celoj priči nedostajalo. Ne bi vam polazilo za rukom da se osećate bolje iako bi vaš suprug pokušavao da vas oraspoloži govoreći vam da ste makar neke slike uspeli da nabavite i da uvek možete da napravite nove.  Ali, to nije ono što bi vam  bilo od pomoći i u jednom trenutku bi on to primetio. A onda bi zastao i rekao sledeće: “žao mi je. Ti mi govoriš kako si uznemirena, a ja stalno umanjujem tvoja osećanja, jer ne znam šta da kažem i kako to da popravim”. To je ono što vam je bilo potrebno!

Tih par sekundi empatije je upravo ono što može da učini da se osećate bolje. Taj njegov čin bi napravio veliku razliku, jer na kraju krajeva nisu važne fotografije s venčanja već sposobnost jedne osobe u braku da oseti kroz šta prolazi ova druga. Poenta je da budete tu jedno za drugo kada je neko od vas dvoje uznemiren, razočaran ili pod velikim stresom. Pre ili kasnije u svakom braku se pojavi neka kriza, a razumevanje i empatija često više mogu da pomognu od pokušaja da se problem reši.

Postoje 3 praktična načina na koja to možete da uradite:

  • Kada vam suprug priđe i kaže da je zbog nečeg uznemiren, zastanite i saslušajte ga. Budite zainteresovani za ono što ima da vam kaže.
  • Ponovite svojim rečima ono što ste čuli od njega, kako biste se uverili da ste ga razumeli.
  • Nemojte žuriti sa rešavanjem problema. Ako imate potencijalno rešenje na umu, pitajte prvo svog supruga da li bi želeo da mu predložite par ideja koje bi mogle da pomognu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group