Kako stres utiče na vašu želju za seksom u braku?

Da li imate utisak da vodite vrlo stresan život?

Nažalost to nije samo utisak, jer većina ljudi danas oseća neverovatan pritisak gotovo svakodnevno koji se odražava na sve sfere njihovih života. Kada ste pod stresom duži vremenski period, sve su šanse da će vaš seksualni život početi da trpi, što će (bez iznenađenja) doprineti još većem nivou stresa. Vaš um tada više nije u stanju da bude fokusiran na stvari koje je potrebno da uradite, već na pitanja:

  • gde je nestao moj seksualni nagon?
  • zašto više ne želim da vodim ljubav sa suprugom?
  • zašto ne mogu da doživim orgazam?

Mitovi donose više štete nego koirsti

Mnogi od nas imaju tendenciju da drže stres u sebi. Ako ne pronađete snagu u sebi da razgovarate sa nekim o onom što vas muči, težina koju osećate će vas slomiti. S druge strane, ako odaberete pogrešnu osobu za izlaganje svog problema, njen odgovor može samo da poveća nivo vašeg stresa. Naime, postoje brojni mitovi koji se tiču stresa i seksa, a među najčešćim su:

  • ako stres utiče na vaša osećanja prema partneru, jedino rešenje je razvod
  • jednom kada vaša želja za seksom nestane, ona se nikad više ne vraća
  • ako vas suprug ne želi (ili vi njega) jer je pod stresom, to znači da vas ne voli

Ovi mitovi imaju moć da vas ubede da je šteta učinjena i da vam ne preostaje ništa drugo osim da se pokupite i odete. Iz ovog razloga je važno da pre svega uvidite šta stres radi vašem seksualnom životu i povrh svega vašem braku, kao i da nađete način da se izborite sa njim.

Zašto stres utiče na seksualni nagon?

Ako par nije u stanju da se izbori sa stresom kao tim, njihov odnos je osuđen na to da pati.

Dva nervna sistema – Ljudska biča imaju dva nervna sistema, simpatički i parasimpatički. Prvi koristimo kada doživljavamo poteškoće u životu. Kada doživljavamo stres, u nama se aktivira prvi nervni sistem odnosno povećava vam se broj otkucaja srca, znoje vam se dlanovi, osećate nelagodnost. Telo vam u tom trenutku daje dodatnu energiju da se ili borite ili pobegnete od problema. Kada opasnost prođe, na snagu stupa drugi nervni sistem i dobijate priliku da se opustite. Međutim, kada ste stalno pod stresom ne dolazi do mogućnosti za opuštanjem. Problem je u tome što vaš seksualni nagon zavisi od toga da ste dovoljno opušteni.

Vaši hormoni se menjaju – Kada ste duže vreme pod stresom, vaše telo počinje da proizvodi više kortizola, “hormona stresa”. U ovom procesu koriste se isti “građevinski blokovi” kao kod proizvodnje muškog hormona testosterona. A kada u ženskom telu dođe do promene hormona njena želja za seksom opada.

Bliskost se zamenjuje odsutnošću – Na vašu seksualnost ne utiču samo hormoni, već i društveni i psihološki faktori. Kada su hormoni stresa aktivni, bliskost se zamenjuje odsustvom. Gotovo da je nemoguće biti prisutan, slušati i biti zainteresovan za ljude oko sebe. Teško je baviti se bili čim, osim problemom koji vas muči.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group