Kako postaviti granice sa bivšim suprugom s kojim delite starateljstvo?

Kretanje kroz uspone i padove roditeljstva nije jednostavno, čak i kada kraj sebe imate pouzdanog partnera.

Međutim, stvari postaju još teže kada dođe do razvoda, pri čemu iako više ne delite krevet s tom osobom, još uvek ste roditelji vašoj deci. Stvaranje granica sa bivšim s kojim delite starateljstvo nad decom nije ni malo lako, posebno ako vaši odnosi nisu najbolji. Šta je potrebno da učinite da takav odnos funkcioniše, ne samo zbog vas dvoje, već zbog vaše dece?

Najveći problem u celoj priči stvaraju emocije, od kojih ljudima nakon razvoda nije lako da se odvoje. Postaće vam mnogo lakše da postavite granice između vas i vašeg bivšeg supruga kada naučite kako da kontrolišete svoje emocije. Granice koje su vam potrebne su poput ograde čiji oblik, veličinu i udaljenost određujete vi lično. A ono što je najvažnije je da budete dosledni u njima.

Kako možete da znate da je granica probijena?

Lako zapravo, samo slušajte svoje telo. Ako osećate napetost u ramenima, čini vam se da vaš um luta dok vam se bivši suprug obraća i želite da vrisnete u sred razgovora, to vam vaše telo poručuje da on prelazi granicu. Biće vam potrebno malo vremena da uočite i na pravi način odreagujete kada se to bude dešavalo.

Kako postaviti granice sa bivšim suprugom kada ste u novoj vezi?

Iako je zaista dobro po vas da ste pronašli nekog do koga vam je stalo, to ne znači da bi tu osobu trebalo odmah da predstavite svom bivšem. Poželjno bi bilo da sa bivšim razgovarate o tome kada i kako ćete upoznavati nove osobe u vašim životima, čak i pre nego što krenete da se zabavljate sa nekim. Najvažnije od svega je da vaša nova veza ne ometa postojeći raspored koji ste utvrdili kada je starateljstvo nad decom u pitanju. Razumljivo je što možda nećete želeti da podelite sa svojim bivšim informaciju o tome s kim se zabavljate, ali ako ta osoba provodi vreme i sa vašom decom, on ima pravo to da zna. Pođite od sebe i zaključićete da želite da znate s kim vaša deca provode vreme kada su kod oca. Važno je dakle da kažete svom bivšem da u vašem životu postoji neko novi i da ste voljni da ih upoznate, ukoliko on to želi.

Kako izaći na kraj sa bivšim koji je narcis, s kojim delite starateljstvo?

Kada osoba stavlja sebe na prvo mesto iznad svih, uključujući i svoju decu, to može dovesti do vrlo haotične situacije prilikom zajedničkog starateljstva. Zbog ovog je važno da postavite čvrste granice i ne odstupate od njih. Vaš imperativ je da kontrolišete svoje emocije, jer on njih koristi da upravlja vama. Nikad ne biste smeli da mu dozvolite da vas izbaci iz takta, jer tada ćete izgubiti moć. Moraćete ga podsećati na pravila oko kojih ste se dogovorili, bez uplitanja osećanja u celu priču. Nemojte ga moliti da dođe po decu, ako to sam ne učini zbog obaveza koje je sam sebi stavio kao prioritet. Iako vam neće biti lako, možete pokušati da ga povremeno podsetite da igrate za isti tim, za vašu decu i da mu vi niste neprijatelj. Poslednje što želite je da vaša deca dodatno pate zbog vašeg lošeg odnosa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group