Porodica - Brak

Hronični radoholik: ako muž nema vremena za vas i vašu porodicu

Da li vaš muž radi bez slobodnih dana, praznika, pa čak i kad dođe kući, razmišlja o poslu?

Da li je umoran, ali ne može prestati da radi? Pokušava da se skloni od pitanja o zajedničkom odmoru i provodu? Sve je jasno - on je radoholik.

Razloga za to može biti puno, ali ako je osoba toliko zavisna od rada, to ukazuje na određeni odmak od stvarnosti. Ne želeći da bude uključena u svakodnevnu kućnu rutinu, osoba je zamenjuje rutinom karijere.

Porodične nevolje

Radoholičari često „beže“ na posao od svojih porodica. Kućni problemi i kućne sitnice plaše i opterećuju čoveka, izazivaju uplašenost, a to posebno važi za psihološki nezrele pojedince koji još nisu spremni za porodicu. Čoveku je lakše da se upusti u šefov poziv, da požuri na posao, da se u potpunosti ukopa radnim poslovima, nego da prizna da je bezvredan otac i supružnik. Apsolutno je očigledno da je prigovaranje ultra zaposlenom mužu besmisleno i beskorisno. Situacija u kući će se samo zagrejati, napetost će se povećavati, a psihološka klima će se neminovno pogoršati, što znači da se nijedan čovek ne želi vratiti u takvo okruženje.

Šta onda da radite?

Bez obzira na to šta mislite, pazite da ne osuđujete muža, jer će to samo pogoršati ionako tešku situaciju. Bolje je da se brinete o kućnom okruženju, radite na udobnosti u vašem domu, pripremite ukusnu večeru, dodate malo praznične atmosfere u porodično gnezdo, oživite romantiku - pustite muža da oseti dom, neka mu zaista bude drago da se vrati u takvu kuću u kojoj ga svi očekuju i vole. Nesumnjivo je to teško postići ako nad kućom visi crni oblak nerazumevanja, vaš odnos sa supružnikom je napet, a njegova "romansa" sa poslom posledica je prošlih sukoba i nesuglasica. Trebalo bi ozbiljno da započnete rad na odnosima i međusobnom razumevanju: tek nakon što razjasnite sve međuljudske nijanse, možete doći do zajedničkog rešenja, naći kompromise. Ali prvo se zapitajte: šta možda ne odgovara vašem supružniku u vašoj porodici? Možda nešto nije u redu sa vama lično ili sa porodičnom strukturom, koju takođe organizujete na više načina? Sigurno već znate odgovor ili bar nagađate.

Ako ne, onda je sigurno došlo vreme za iskren razgovor. Kao što je gore pomenuto, izbegavajte agresiju, napade, prigovaranja i odustajte od uvredljive pozicije („vrtam se kao veverica u kolu, a ti!“, „Znate, dragi, ni ti nisi anđeo“, „Deca su već zaboravila kako im izgleda otac", jer odabirom uloge napadačke strane, jednom ćete zauvek u dušu uvesti antipatiju prema takvim „poverljivim“ razgovorima, a on će ih uporno izbegavati. Skupite svu volju u pesnicu, pokažite neviđenu toleranciju i odanost i slušajte svog izabranika veoma pažljivo, ne prekidajući i ne ometajući ništa. Pokušajte da razumete i prihvatite šta će vam on reći. Moguće je da odmah, ovde i sada, nećete moći da postignete konsenzus, ali za to će vam trebati vremena. U svakom slučaju, to nije važno - da biste mudro postupili, ponekad zaista morate puno razmišljati. Ali sve jasno odmerite i odlučujete nad čim ste spremni raditi, od čega se možete odreći, a gde se u principu nećete odreći, šta ste spremni da ponudite za uspostavljanje porodičnog života itd. Odnosi, a kamoli brak, nisu igra sa jednim ciljem, nema mesta samoodricanju, sve bi se trebalo dogoditi u skladu, u dogovoru, bez prisile, uz poverenje i ljubav.

Psihološki razlozi

Postoji još jedan razlog za hronične radoholičare - poteškoće u izgradnji društvenih veza. Ovo je lična osobina osobe, koja se odnosi na njegovo unutrašnje skladište, a ne na njegovu porodicu. Regulirani radni proces automatski obezbeđuje čoveku njegovo mesto u društvu, čini ga članom određenog sistema, poveruje određene odgovornosti - on zna šta treba učiniti, a šta nije potrebno. Stoga su razni neformalni sastanci i zabave, tj. sve što se desi izvan zidova kompanije ne donosi mu radost, jer su za njega čisti stres - neregulisana komunikacija, odsustvo radnih pravila i poslovne etike; čovek ne razume kako treba da komunicira, šta da kaže svim tim ljudima. Zaista je u poznatom radnom okruženju sve vrlo jednostavno: postoji hijerarhija, podređenost, rukovodioci i podređeni.

Šta da radite?

Rezimirajući lična psihološka opravdanja radaholizma, vredi se potruditi da stvorite okruženje za njega u okviru vašeg života zajedno sa suprugom u kome se osećao kao uspešna osoba, realizovan i srećan. Ne povlačite ga u bučna mesta, nemojte svakodnevno da zovete goste u posetu, ako vam je supružnik umoran od duže komunikacije sa strancima, ograničite se na tiha druženja u uskom krugu porodice ili bliskih prijatelja. Vaš dom je prvo mesto gde vam je potreban izabranik. Neka oseća i zna ovo. Koristite svoju žensku mudrost: češće stvarajte situacije kod kuće u kojima vam može biti potrebna pomoć supružnika, a to ne možete bez njegovog učešća. Polazeći od banalnog uvrtanja polica u kupatilu i završavajući izborom uzorka posteljine. Ne ustručavajte se zatražiti pomoć, recite mu da sigurno ne možete bez njega. Dajte velikodušnu ocenu svakoj malenkosti, primetite svaki detalj, i što je najvažnije, recite hvala! Verujte, možda se neće pokazati, ali to će biti melem za njegovo srce. Da, sigurno možete nešto učiniti sami, ali ne zaboravite da je modeliranje odgovarajuće situacije izuzetno važno, možda za spas braka, ako zamišljate svoju situaciju u ovakvim razmerama. Dajte mu veru da je on potreban i važan kod kuće. Ponekad je veoma teško „vratiti“ muža u porodicu, jer nisu svi muškarci spremni tako lako odbiti „utočište u karijeri“. Ali ako ste ozbiljno posvećeni spašavanju porodice od uništenja, tada se potrudite za to i pokažite dovoljno strpljenja. Vaš trud i napor neizbežno će biti nagrađeni kada se supružnik iz tmurnog deloholika pretvori u srećnog porodičnog čoveka.

foto:7sister.ru

M.L.

 

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group