Porodica - Brak

Dete uzrok razvoda? Promene koje se dešavaju kod roditelja nakon rođenja deteta

Rođenje deteta, posebno prvog, veliki je događaj ne samo za roditelje, već vrlo često i za užu porodicu.

Ovaj trenutak je najčešće jedan od najvažnijih trenutaka u životu parova. On je takođe presudan zbog promena u dosadašnjem funkcionianju parova. Zašto najnovije istraživanje pokazuje da se u 21. veku čak i svaki peti par razvodi nakon rođenja dece? Kako se menja psiha žene i kako se muškarac ponaša u ovoj životnoj fazi? Odgovoramo u članku.

Čekanje da dođe beba

Period čekanja od devet meseci je obično jedna od najlepših faza za par. Tada se muškarac i uža porodica posebno brinu o trudnici. Budući otac postaje osetljiviji na potrebe majke, znajući da se njeno stanje direktno prevodi u pravilan razvoj deteta koje se nosi pod srcem žene.

Rođenje deteta - promene u psihi roditelja

Rođenje deteta je, osim fizičke promene u obliku deteta koje napušta majčino telo - ogromna psihološke promene i kod mladih roditelja i uže porodice. Sva dosadašnja pažnja usmerena na stanje žene počinje da se usmerava na potomstvo. Čak i uža porodica često potpuno nesvesno usmeri svu svoju pažnju prema maloj osobi. To je razumljivo, jer oni najčešće žele da uspostave vezu sa novim članom porodice. Većini žena to ne smeta, jer same kroz roditeljsku vezu uživaju pokazujući naklonost prema svom potomstvu.

Promene u psihi mladih roditelja - razlike između žena i muškaraca

Uprkos živopisnom scenariju statistika pokazuje da svaki peti par koji se razvode u roku od godine dana od rođenja deteta ukazuje na ovaj trenutak kao na početak problema u njihovim vezama. One se ne odnose na većinu obaveza sa kojima se par nije mogao izboriti, već na psihološke razlike u percepciji sveta koje su počele da se produbljuju u prvim mesecima života njihovog deteta. Najčešće, nakon otprilike 6 meseci, kada se prve euforične emocije povezane sa rođenjem deteta smire, počinju svađe. Nakon rođenja za majku dete postaje epicentum sveta i sve što se njega tiče zavisi od činjenice da je na svetu mala osoba sa njom. Tada muškarac, koji je takođe mlad otac, počinje osećati potrebu za nekim, čak i privremenim povratkom u život para kada su zajedno funkcionisali. To više nije moguće. Stoga svu svoju ljubav fokusiraju na svoje potomstvo, pružaju sto posto svog vremena i brige.

Najčešće, nekoliko meseci nakon rođenja, i pažnja porodice i partnera usredsređena su pre svega na dete. Vrlo često žene u ovoj životnoj fazi počinju da imaju depresiju ili se njihova veza raspada.

Mnogo je parova koji su preživeli tako teške trenutke nakon rođenja deteta. Najvažnija je tada želja da razgovaramo i objasnimo stvari koje nam ne odgovaraju. Šta više, ovaj put takođe vodi ka razumevanju potreba partnera. Mladi roditelji treba da se prisete, pre svega, da kada požele dobrodošlicu novom članu porodice, moraju se o njemu brinuti.

Mlada majka, nekoliko meseci nakon rođenja deteta objavila je jedan vrlo zanimljiv post na Instagramu koji je privukao veliku pažnju.

„Znam da izgleda da uzbuđenje postoji samo za novi život. Kad smo trudne, svi su uzbuđeni i susretljivi. To je prirodan uzrok i posledica. Tada osećamo ljubav i podršku na nivou koji neke od nas nikada ranije nisu osetile. Odjednom nas niko nikada ne razočarava. Kada rodimo dete, oni se nekako udaljavaju od na nas kada nam to najviše treba. Naša osetljivost je tada povećana. Kasnije - osećamo se kao da nestajemo. Da, rodila se nova beba, ali se rodila i nova majka. Dok se bebe rađaju jednom, majke se rađaju iznova i iznova. Kao taster za resetovanje. Hormoni i biološke promene skaču napred-nazad poput talasa. Osećamo iste emocije i iste intenzivne misli. Ponekad i teže nego što je to nekada bilo. (...) Usred radosti, ne propustite majku. Potreban joj je zdrav sistem podrške. A našoj deci su potrebne zdrave majke, ne samo fizički.“

 M.L.

kobieta.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group