Da li vam je potreban suprug da biste imali srećan život?

Imati partnera u životu je svakako jedan od načina da se osetite srećnije i ispunjenije.

Ali, da li je činjenica da imate supruga preduslov za vašu sreću? Jednako i žene i muškarci se često žale na svoje izglede za sreću, ako ne budu u stanju da nađu sebi životnog partnera. Ovakvo nešto ćete čuti od onih koji tragaju za tom “pravom” osobom, koja će doneti radost u njihov život ili od onih koji su bili u dugoj vezi koja se završila, pa sada čeznu za drugom. Svi oni se plaše mogućnosti da – završe sami.

Ali, šta zaista znamo o povezanosti života sa nekim i sreće u njemu?

Nove studije otkrivaju informacije o tome i pokazuju šta to znači “srećan život”. To bi ukratko bio život ispunjen mentalnim i fizičkim blagostanjem, pri čemu je prisutan osećaj da vredi živeti uprkos svim usponima i padovima. Pomenuto istraživanje obuhvatilo je preko 7000 ljudi, od kojih su neki bili u braku, dok su drugi bili ili sami ili razvedeni. Inspirisani čuvenom pesmom Tine Tarner “šta ljubav ima s tim?” oni su pokušali da povežu sreću i činjenicu da kraj sebe imate ili nemate partnera.

Rezultat studije je bio sledeći: računanje na to da ćete imati sreće, samo zato što kraj sebe imate partnera, nije sigurna opklada. Naime, oni koji su bili sami, kao i oni koji su nekad bili u braku, nisu se mnogo razlikovali po nivou sreće u životu od onih koji su imali partnera kraj sebe.

Empirijski podaci potvrđuju očigledno: doživljaj sreće je više ukorenjem u celokupnom životu pojedinca, nego u činjenici da li je u braku ili ne. Štaviše nije pohvalna ni činjenica da ima mnogo onih koji ostaju u brakovima uprkos osećaju mrtvila, ravnodušnosti i otvorenog besa jednog partnera ka drugom. Ljudi dakle, mogu da budu i u srećnom i u nesrećnom braku, ali se čini da samci više pronalaze sreću u drugim oblastima svog života. Ako je vaš cilj da pronađete sreću u životu, ne bi sve svoje nade trebalo da polažete u to da će se to dogoditi ako stupite u brak.

Zaključak: bez šale, ako ne živite život koji je sam po sebi ispunjen i srećan, to što ste sa nekim u braku ne može da promeni vaš nivo sreće. Štaviše moglo bi i da pogorša stvari.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group