Da li se osobe koje su varale u braku ikad mogu zaista promeniti?

Razmišljate o tome da svom suprugu date drugu šansu?

Prevario vas je, vi ste to saznali i sada se pitate da li je tačno da je jednom prevarant, zauvek prevarant ili je to samo mit. Da li osobe koje su varale u braku mogu da se promene i postanu ponovo verne? Ako svemu tome dodate afere slavnih ličnosti, čini se da termini „zavisnik od seksa“ i „serijski prevarant“ imaju nečeg s istinom.

Istraživanja pokazuju da preko 22% oženjenih muškaraca vara svoje partnerke. Društvene mreže su u ogromnoj meri doprinele tome da varanje potrane lakše i učestalije. Takođe, veličanje života „igrača“ u očima javnosti doprinosi ovim brojkama. Međutim, kada se sami nađete na udaru neverstva, logično je da se zapitate da li je sudbina vašeg supruga i vašeg braka zapečaćena? Iako ne postoji uopšten odgovor za sve, jer je pitanje samo po sebi vrlo kompleksno, ono što definitvno postoji je nada.

Zašto osobe u braku uopšte varaju?

Razlozi zbog kojih ljudi u braku varaju su različiti. Najčešće je prevara manifestacija dubljih problema u braku. Drugim rečima, kada osoba nije već duže vreme zadovoljna situacijom u svom braku, a ne zna na koji način da je promeni ili da zatraži razvod, ona će posegnuti za neverstvom. Varanje može biti i odgovor na emocionalnu distancu u braku, odnosno vapaj za pažnjom. Međutim, dok je varanje znak nezrelosti, ono je definitivno manji problem u poređenju sa onim koji imaju „serijski prevaranti“. Ovakve osobe žele, ali nisu sposobne da nekom budu verne. One smatraju da je monogamija nemoguća i imaju velike psihološke probleme koji ih navode na prevaru.

Kako se oni koju su varali u braku mogu promeniti?

Postoje dakle bivši prevaranti, koji mogu da se promene i budu verni svom partneru. Najvažnija stvar koja je preduslov njihove promene je svakako rešavanje problema koji su doveli do varanja. To se najefikasnije postiže putem terapije za parove. Osvrćući se na razloge zbog kojih je došlo do neverstva, mnogi parovi ojačaju svoje odnose i ostaju zajedno do kraja života verni jedno drugom. Ako su nesigurnost, nezrelost i nedostatak komunikacije doveli do prevare, to su stvari koje su rešive i koje nude priliku za promenom.

Kada promena nakon varanja u braku nije izvodljiva?

Ako su psihološki problemi poput seksualnog zlostavljanja ili zavisnosti od seksa doveli do prevare, vraćanje na put vernosti je mnogo teže. Međutim, nije isključeno da i ove osobe mogu da bude verne svojim partnerima ako su spremne da ulože ogroman trud. Baš kao i zavisnost od droge ili alkohola i ona koja uključuje seks je izazov za onog ko joj se jednom predao. Pre svega važno je da osoba bude spremna da prizna da ima problem i da bude voljna da radi na njegovom prevazilaženju. Takođe, tu je i uloga partnera koji je prevaren, jer od njega mnogo toga zavisi. Ako vi niste spremni da prihvatite da je u pitanju zavisnost, već to posmatrate kao ličnu uvredu, popravka situacije neće biti moguća. I na samom kraju ono najočiglednije, kada osoba nije spremna da se posveti lečenju put vernosti je onaj kojim nikad neće moći da korača.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group