Da li pričate više od svog supruga?

Ideja o tome da su muškarci i žene toliko različiti i da dolaze sa drugih planeta, može vam u potpunosti poremetiti efikasnu komunikaciju u braku.

Rodni stereotipi tretiraju muškarce i žene kao kategorije, a ne kao pojedinačne persone koje imaju svoje nade, želje i snove. Deleći jedni s drugima ove delove sebe, parovi su u mogućnosti da stvore srećnu zajedničku budućnost.

Ali, da bismo prevazišli rodne stereotipe, važno je da znamo koji su to najčešći:

  • Žene pričaju više od muškaraca
  • Komunikacija je važnija ženama nego muškarcima
  • Muškarci pričaju da bi završili stvari, a žene da bi uspostavile emocionalnu vezu
  • Muškarci govore o stvarima, a žene o ljudima, osećanjima i odnosima
  • Muškarci koriste jezik da informišu  i održe status, dok žene to čine da unaprede saradnju

Mnogi članci, ali i knjige poznatih autora doprineli su tome da žene i muškarci veruju u ove stereotipe. Mnogi su takođe javno branili ove crno-bele ideje o muškarcima i ženama, uprkos činjenici da su one osporene zahvaljujući istraživanju koje je trajalo preko 30 godine, a uključivalo je sfere jezika, komunikacije i pola.

Ali, ko zaista više priča vi ili vaš suprug?

Istraživanje objavljeno 2006. godine nam sugeriše da žene dnevno izgovore oko 20.000 reči, dok je u pogledu muškaraca ta cifra na skromnih 7.000. Ovo je do dana današnjeg održavalo stereotip o tome da žene pričaju tri puta više od muškaraca. Međutim, malo podrobnije istraživanje je pokazalo da žene zapravo dnevno izgovore u proseku od 4.000 – 25.000 reči, što nikako ne znači da svaka od njih gađa gornju granicu, niti da je pomenuti 20.000 zlatna sredina. Ali, kao što to obično biva kada se u javnost pusti buva, šteta je već načinjena. Svi oni koji su pročitali ove cifre, automatski su ih usvojili bez pogovora i bez daljeg interesovanja da saznaju da li je zaista tako.

Sa psihološkog stanovišta

Iako se muškarci i žene razlikuju u pogledu fizičkog izgleda, stručnjaci tvrde da psihološki nismo toliko drugačiji. Zapravo mnoge psihološke osobine muškaraca i žena se preklapaju do te mere da je nemoguće napraviti dve odvojene kategirije. Zbog ovog nije iznenađujuće da su neki muškarci pričljiviji i empatičniji od žena, ali i da su žene ćutljivije i sklonije rešavanju problema.

A to da li vi ili vaš suprug više pričate, zavisiće isključivo od vašeg karaktera.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group