Da li je vaš loš brak toliko loš da je vreme za odlazak iz njega?

Nijedan brak nije savršen, bez obzira na to kako stvari u njemu izgledale spolja.

Svaki par u braku prolazi kroz neke svoje lične borbe, a za neke su te borbe toliko velike da je jedini način na koji se njihov brak može opisati zapravo – loš brak. Ali, postoji jedna zanimljivost vezana za loše brakove. Nisu svi loši sve vreme ili čak ni većinu vremena. To su brakovi koji postaju loši zbog neke specifične situacije u njima. Druga zanimljiva stvar u vezi sa njima je to što „loše“ ne znači svima isto. Dok je jednom od vas sasvim dobro u braku, drugi smatra da je on loš.

Šta dovodi do toga da brak postane loš?

Ne postoji univerzalan odgovor, jer su brak u stanju mnoge stvari da iskrive i pretvore u loš. Najčešće među njima su: izdaja (seksualna, emocionalna), previše svađe, tretmani tišine, ignorisanje problema, prigovaranje, nespremnost na saradnju i kompromise, prebacivanje krivice, uzimanje zdravo za gotovo, ne zadovoljavanje seksualnih potreba, pasivno-agresivno ponašanje, apatija, ogorčenost, laganje, zlostavljanje, zloupotreba različitih supstanci, sebičnost, stalna ljutnja, škrtost i rasipanje novca.

Ovo je prilično duga lista i što je najgore nije kompletna. Iako su mnoge od stvari navedenih u njoj zaista loše svega je nekoliko onih koje vam poručuju da je razvod neophodan, a to su zlostavljanje, izdaja (neverstvo) i zloupotreba supstanci koja povlači za sobom odbijanje lečenja. Nema sumnje da su i ostale stvari sa ove liste zaista loše i da opisuju kako bi loš brak trebalo da izgleda, ali one ne znače nužno da se stanje u njemu ne može popraviti.

Saznanje da je vaš brak loš, bi trebalo da vas pokrene da postavite neka važna pitanja:

  • Da li vam takav život odgovara?
  • Da li još uvek volite svog supruga i spremni ste sa njim da radite na popravci stvari?
  • Da li ste već nešto učinili da vaš brak bude bolji?
  • Šta ste spremni da učinite da on bude bolji?
  • Da li zaista verujete da stvari u vašem braku mogu da se poprave?

Isključivo iskreni odgovori na ova pitanja mogu vam omogućiti da donesete odluku vezanu za to da li je vaš loš brak toliko loš, da je vreme da odete od njega.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group