Da li je nesrećan brak bolji od razvoda?

Ne tako davno, pojam razvoda je bio u najmanju ruku sramotan.

Čini se da su vekovi prošli od tad, dok zapravo jedva da je par decenija. U staro vreme kada su vaše bake i deke stajale na oltaru brak se smatrao svetim. U njega se znalo da se ulazi do kraja života i obično je bio praćen parolom „ćuti i trpi, jer sramota je pričati bilo kome o problemima, a kamoli pomišljati na razvod“. Moglo bi se reći da je tada vladalo mišljenje da je bolji i nesrećan brak, nego razvod.

Danas će mnogi reći da je to suludo, pa opet sigurno znate makar jedan par koji je nesrećan, a ne podnosi papire za razvod. Možda ćete se zapitati „šta čekaju, zašto to ne urade?“, ali šta ako ste vi taj par? Odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogih faktora, među kojima je glavni svakako razlog te opšte nesreće.

Kako dakle da dobijete taj odgovor i donesete odluku?

Brak, kao i ljubav koja do njega vodi, nosi sa sobom brojne talase promena. I bićemo iskreni, nisu svi zabavni. Odgovor na pitanje da li je bolje ostati u nesrećnom braku ili ga napustiti, nije jednostavan. Verovatno razmišljate o tome da je potrebno da sednete sa svojim suprugom i ozbiljno porazgovarate. Ali ironično, razgovor je taj koji nedostaje parovima na pragu razvoda. Na ovaj ili onaj način, komunikacija je u korenu većine problema u braku.

Ako bilo gde drugo osim u svom srcu tražite odgovor na pitanje „ostati ili otići?“, naići ćete na vrlo dugačku listu. Biće tu crni i belih odgovora, ali i svih nijansi sive. Jer zapravo onaj ko traži razlog da ode naći će ga, a onaj kome je potreban razlog da ostane takođe će ga pronaći. Dostupnost saveta i opravdanja za sve zaista ne manjka. Zbog ovog je važno uzeti u obzir izvor informacija i obavezati se na potpunu iskrenost prema sebi i svom suprugu.

Možda nikad neće postojati opšti odgovor na pitanje „da li je nesrećan brak bolji od razvoda?“, ali vi možete da nađete odgovor za vaš brak. Ali, to možete da uradite samo ako znate nedvosmisleno zašto ste nesrećni. Iako ste možda bili svesni toga da faza medenog meseca neće zauvek trajati, ko je mogao i da zamisli tokom tog blaženog perioda da će magija koja vas okružuje jednog dana nestati.

Jer ljubav raste, evoluira i piše svoju priču. Ona doživljava nagli rast i bolove pri njemu, baš poput dece. Ponekad nam se kao i deci ne dopada ono što ispred sebe vidimo, jer to ne prepoznajemo više. Ponekad vas nasmejava do suza, a nekad te suze teku u potocima jer jednostavno ne možete više da podnesete. Ali, jedno je sigurno, a to je da ako ne obraćate pažnju na svoju ljubav kroz sve te promene, ona će vam skliznuti kroz prste. Nećete zapravo znati da li ste nesrećni ili vam je jednostavno dosadno. Znaćete samo da nema onog prvobitnog ushićenja kao s početka braka.

Koje stvari dovode do nesrećnog braka?

Razlozi nesrećnog braka su zlostavljanje, zavisnost, neverstvo, odsustvo naklonosti, uskraćivanje seksa, nedostatak istinskog angažovanja, vođenje odvojenih života, prebacivanje krivice, maštanje o životu bez supružnika, nezainteresovanost, problemi sa kontrolom, nespremnost na promene i rad za spas braka, kritika, prezir, defanzivno ponašanje, konstantne svađe, ali i odsustvo želje za njima.

Ako razmišljate da li da dignete ruke od svog braka i prepoznali ste među navedenim razloge svoje nesreće, najvažnije od svega je da uzmete u obzir težinu tih razloga. Postoje stvari koje su u braku rešive, ako postoji volja s obe strane da se one uklone s puta. S druge strane ima i onih koje ne bi trebalo tolerisati poput zlostavljanja i konstantnog varanja.

Brak je težak posao

Pitajte bilo koji stariji par koji je u braku 40-50 godina, kako im je to pošlo za rukom. Kako su prebrodili dosadu, bankrote, afere, bolesti, svađe i razočarenja? Kako su uspeli da ostanu zajedno? Svi će vam reći isto: brak nije bajka, već težak posao.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group