Da li je brak loš za dobrobit i sreću žene?

Iako vlada mišljenje da brak usrećuje svaku ženu, on zapravo može da bude jako loš za njenu dobrobit.

Suprotno popularnom verovanju da će žena kada se uda biti srećna i zadovoljna do kraja života, jer ima kraj sebe svog princa na belom konju, nekoliko studija tvrdi da nije nužno tako. Međutim, istraživanje efekta braka na sreću pojedinca je pomalo škakljivo pitanje, jer je veća verovatnića da će srećnije osone stupiti u brak, nego one koje to nisu. Ipak, statistike pokazuju da je šansa da brak bude srećan na granici od 50%.

Žene, prema rečima naučnika imaju manje šanse sa nađu sebi odgovarajućeg partnera nego muškarci. S druge strane one su i zadovoljnije time da žive same, nego sa nekim. Iako su dobile više ravnopravnosti, žene su i dalje u braku one koje najviše brinu o deci, kući, svom suprugu i ujedno rade. U tom pogledu nije pogrešno za pretpostaviti da brak zapravo može da bude loš za ženu.

Da li brak zaista negativno utiče na sreću žene?

Studije koje upoređuju subjektivno zadovoljstvo osoba koje su u braku i onih koje to nisu su otkrile da su srećniji oni koji kraj sebe imaju romantičnog partnera. Međutim, ove vrste poređenja su pogrešne, jer je kao što smo već istakli veća šansa da će srećne osobe stupiti u brak od onih koje to nisu. Samim tim brak zapravo ne povećava sreću pojedinca. Bolji pristup bi zapravo bio da se iste osobe prate tokom dužeg vremena, kako bi se utvrdilo da li stupanje u brak utiče na njihovu sreću ili ne.

Neke studije koje usvajaju ovu metodu otkrivaju ono što nazivamo “efekat medenog meseca” odnosno povećanje sreće pri stupanju u brak. Međutim, taj efekat vrlo brzo slabi i nastupa realnost. Sličan efekat se sreće i pri drugim gotovo jednako važnim događajima, kada naš nivo sreće naglo skače, ali se vrlo brzo vraća na svoj osnovni stupanj. Takva jedna situacija je rođenje deteta, na primer.

Druga studija je otkrila da su žene u u braku mnogo srećnije ako svog partnera doživljavaju prvenstveno kao najboljeg prijatelja, u poređenju s onima koje ih ne vide tako.

Dobar brak, loš brak

Kada je u pitanju bračna sreća, mnogo toga zavisi od činjenice koliko ste emotivno bliski sa svojim suprugom. Čini se da najbolje brakove čine pojedinci koji su jedni drugima srodne duše. Osrednji brakovi, ali ispunjeni poverenjem takođe imaju persepktivu da budu srećni. Venčanje je dakle poput igara na sreću. Koje su dakle vaše šanse da pobedite? Statistički gledano, pa i ne baš velike: oko 50 % brakova se završava razvodom, pri čemu se čak i ne računaju oni koji ostaju u braku, ali otuđeni. Dakle, šansa da brak potraje je 1:2, dok je mnogo manja da bude srećan.

Dobre vesti

Iako u današnjem svetu nije lako pronaći ljubav, dobro je znati da možemo biti savršeno srećni i sami. Cilj je samo ne podleći pod pritiskom okoline. Zaista je najvažnije da imate na umu vlastitu sreću, a ne mišljenje drugih kada je u pitanju stupanje u brak. To dakle nije nešto što će vam nužno obezbediti sreću. Biranje solo života u odnosu na brak, zapravo može da prepolovi broj propalih brakova.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group