Da li je bračni par u uvek srećnoj vezi zapravo osuđen na propast?

Postavlja se pitanje: da li je bračni par koji uvek deluje srećno, zaista takav i u stvarnosti?

Može li odsustvo problema garantovati srećnu vezu? Iako bi idealno bilo kada bi to zaista moglo da bude tako, činjenica je zapravo da nas sukobi zbližavaju. Možda nam tako ne deluje kada smo u žaru borbe sa voljenom osobom, ali konflikti nam daju priliku da dublje razumemo želje i potrebe partnera i da se još više približimo jedni drugima.

Zabluda nastaje kada mislimo da će otkrivanje naših istinskih potreba izazvati sukob u braku. Ako zadržimo u sebi ono što nam je potrebno i ne podelimo to sa partnerom, to radimo podstaknuti mislima da će održavanje harmonije pomoći da brak cveta i bude srećan. Međutim, ovo ne može biti dalje od istine. Ako je vaš cilj da vaš brak bude uspešan i da je sreća u njemu opipljiva, onda prvenstveno i vi i vaš suprug morate biti istinski srećni u njemu. A to ne možete da budete bez ispunjenih ličnih potreba.

Kako izbegavanje sukoba u braku stvara još veće probleme?

U početku se može činiti kao da je odbacivanje sukoba dobra ideja. Problemi se izbegavaju i guraju pod tepih, a bračni par posmatran sa strane deluje srećno i zadovoljno. Ali, u jednom trenutku ti problem se udružuju i za njih više nema mesta ispod tepiha. Poput male grudve snega na vrhu brda, ono što vas čeka kada se ona spusti niz padinu je gromada od koje ni ne vidite partnera. Jednog dana ćete samo eksplodirati zbog sitnice poput tanjira i čaša koji su ostali posle ručka na stolu, a nisu odloženi u mašinu za pranje sudova. Vaša reakcija neće imati veze sa tanjirima i čašama već će biti proizvod svih onih trenutaka koje ste prećutali.

Naš um je dizajniran tako da pamti nerešene probleme u našim životima, kao i da ostavlja iza sebe stvari koje su rešene. Ako ste ikad ležali budni noću i niste mogli da zaspete, sve su šanse da vas je razmišljanje o nerešenim problemima o kojima ćutite navodilo na to. Ovo je razlog zbog kog su parovi koji uvek deluju srećno, zapravo osuđeni na propast braka. Među njima nikad ne dolazi do sukoba i razmene mišljenja, a to je nužno kako bi se stvari posložile na njihovo mesto u braku.

Sve ono što vas je povredilo ostaje, hteli vi to ili ne duboko urezano u vašem umu i pretvara priču o vašem braku u vrlo negativnu. Na kraju, dolazi do emocionalnog odvajanja i svako od vas počinje da živi nekim svojim životom, koji je paralelan sa partnerovim, ali njega ne uključuje. Vremenom, ući ćete u naprednu fazu nečeg što se naziva “kaskada udaljenosti i izolacije”. Ponašaćete se kao da je sve u redu i pokušavati da se prilagodite trenutnom izgledu svog braka. Međutim, osećaćete se prazno, iznevereno i maksimalno udaljeno od vaše voljene osobe.

Sve ovo je verovali ili ne, moglo da se izbegne jednim običnim sukobom. Niko naravno ne kaže da morate sa partnerom da se svađate oko svake sitnice, ali je važno da kažete kada se oko nečeg ne slažete.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group