Da li ignorišete svoj brak jer ste previše zauzeti roditeljstvom?

Kada se pogleda jedan prosečan par vidljivo je to da su roditelji toliko zauzeti brigom o deci da zaboravljaju na svoj brak.

Možda ćete reći da za vaš brak to ne važi, ali postavite sebi pitanje: koliko ste vremena danas posvetili svom suprugu? Pritom ne računa se što ste s njim pričali o tome ko će pokupiti decu i vrtića i škole i odvesti ih na trening. Da, svima se dešava da postanu previše okupirani brigom o deci da bi se uopšte setili da imaju partnera kraj sebe.

Rešenje za ovu situaciju je zapravo jednostavno, ali sa svim pritiscima koji se danas vrše na roditelje da budu uključeni u sve aspekte života svoje dece, može biti zaista teško primenjivanje tog rešenja. Naime, kada su roditelji previše posvećeni deci, odnosno kada sve svoje slobodno vreme troše na aktivnosti oko dece, oni zapravo njima oduzimaju neka važna iskustva koja su im neophodna. Preteran fokus na decu, šalje im poruku da su ona centar sveta.

Iako ćete reći da su vaša deca vama najvažnija na svetu, s čim se svakako slažemo, važno je da napravite razliku između „najvažnija u životu“ i „centar vašeg univerzuma“. Kada su ovo drugo, vi zapravo ne uspevate da odvojite vreme za svoj brak. Pored toga, to nije zdrava perspektiva za dete. Ako ono veruje da je centar sveta, njegovi vršnjaci će ga smatrati sebičnim i kao takvog će ga izbegavati. Takođe, njegovi nastavnici neće dobro reagovati na njegov stav, a ni poslodavci kog kojih bude konkurisao za radno mesto neće s osmehom dočekati nekog ko sebe vidi kao centar sveta.

Dakle, vaš posao roditelja je da odgojite decu koja će se dobro slagati sa drugom decom. To je najbolji poklon koji možete dati svom detetu. Njima je važno da osete da su voljena i nije im potrebno da misle da su centar sveta. Vaša ljubav im može dati samopouzdanje i zdravu perspektivu. Ne želite da podignete dete koje na svojim leđima nosi teret u obliku verovanja da se svet vrti oko njega.

Kako promeniti stvari i spasiti brak?

Da biste pomogli svojoj deci da imaju zdravu perspektivu o svom mestu u životu, važno je da promenite svoj pristup roditeljstvu. Kako? Jednostavno, morate staviti svoj brak na prvo mesto, a sve što je vezano za vašu decu na drugo. Naglašavamo – NIJE na drugom mestu dobrobit vaše dece, već poslovi vezani za njih, poput časova glume, treninga i pomoći oko domaćih zadataka.

To bi značilo da kao prvo ne zatrpavate ni sebe, ni decu prevelikim brojem aktivnosti. Pored toga, važno je da decu uključite u poslove koje je potrebno uraditi u kući, jer oni nisu tu gosti već ravnopravni članovi. Počevši već od danas, vi i vaš suprug morate da zakažete jedno drugom sastanak. Odaberite dan u nedelji kada ćete moći ili da izađete na večeru, ili da uživate u miru i tišini kada deca odu na spavanje. Ako u celoj priči uspete da angažujete nekog da ih pričuva dok vi „pobegnete“ negde za vikend, to će biti neverovatan plus!

Ovakav pristup će doneti ne samo spas vašem braku, već će i vaša deca moći da vide kako izgleda negovanje ljubavi.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group