Ako vaš suprug želi razvod, a vi ga i dalje volite: šta bi trebalo da uradite, a šta ne?

Da li ima smisla boriti se i dalje za osobu koja želi da se razvede od vas?

Šta ako vi njega i dalje volite, ali je on rešen da stavi tačku na vaš brak? Da li jednostavno da pristanete na to i da dozvolite da sve što ste zajedno gradili nestane preko noći? Da li je prekasno da se brak popravi?

Nažalost ne postoji uopšten odgovor, jer od mnogo faktora zavisi dalji ishod. Važno je uzeti u obzir stvari koje su navele vašeg supruga da poželi da se razvede od vas. Iako problemi u braku nisu neobična stvar, ne vode baš svi do razvoda. U redovima koji slede otkrivamo vam šta je potrebno da uradite, a šta ne kada vam suprug kaže da hoće razvod.

Šta NE bi trebalo da radite ako on želi razvod?

Nemojte da pravite dramske scene – Kao prvo važno je da zadržite pribranost. Vaše ponašanje tokom ovog perioda je od vitalnog značaja. Nemojte svoju tugu da počnete da utapate u alkoholu i da pravite dramske scene zbog kojih će vaš suprug samo postati sigurniji u svoju odluku.

Nemojte da ga molite da vas ne ostavlja – Zdrava veza ne zahteva vaše klečanje na kolenima i molbe upućene suprugu da ne ode od vas. Ne želite da on bude sa vama iz sažaljenja već iz ljubavi, zar ne? Sačuvajte zato svoje dostojanstvo koliko god vam teško to padalo.

Nemojte pokušavati da kupite njegovu ljubav – Ljubav nije na prodaju. Čak i ako osećate da su neki vaši postupci podstakli njegovu odluku o razvodu, važno je da ne pokušavate da kupite njegovu ljubav. Ne postoje ti pokloni koji mogu nadoknaditi poljuljano poverenje ili vaše odsustvo u braku.

Nemojte da pokušavate da izmanipulišete njime – Zaista je pogrešno da razmišljate da imate pravo da se služite svim raspoloživim sredstvima da biste zadržali vašeg muža. Njegov ostanak kraj vas mora da bude proizvod njegove slobodne volje, a ne vaše manipulacije. Nemojte se služiti ovim podmuklim taktikama.

Nemojte uplitati njemu drage ljude u celu priču – Vaš brak kao i vaš potencijalni razvod, tiču se samo vas dvoje. Zaista nije preporučljivo da u tu priču uplićete njemu drage ljude bilo da su u pitanju porodica ili prijatelji. Nemojte pokušavati da ih navedete da budu na vašoj strani.

Šta bi trebalo da uradite ako on želi razvod?

Ostanite samouvereni bez obzira na njegovu odluku – Čak i ako on ostane pri svojoj odluci, zaista je važno da zadržite svoj miran stav. Vaš život se ne završava jer se razvodite, naročito ako su u njemu prisutna i deca.

Dopustite mu da vam kaže šta mu je na srcu bez osude – Zaista je važno da sa suprugom povedete iskren, otvoren i civilizovan razgovor. Svađe i prepirke neće vam pomoći da ostanete zajedno. Morate pronaći način da razgovarate bez upiranja prstom, ako ste voljni da sačuvate svoj brak.  

Pokušajte da budete najbolja verzija sebe – Možda deluje čudno, ali ovo je trenutak da mislite na sebe. Ako on razmišlja u pravcu razvoda, vi se potrudite da zablistate. Negujte ljubav prema sebi i fokusirajte se na svoje potrebe. Nemojte mu dozvoliti da vidi da se raspadate po šavovima jer vam je saopštio da želi razvod.

Pokažite mu da ga i dalje poštujete – Kada se na sto baci nešto tako ružno kao što je razvod, osobe uključene u celu priču znaju da postanu vrlo ogorčene i da uskrate drugoj strani poštovanje. Potrudite se da ne budete deo ove statistike i da ne govorite ružno o svom suprugu.

Pokušajte sa bračnom terapijom – Ako postoji makar mala volja s njegove strane da se stvari poprave među vama, preporučljivo je da se obratite bračnom terapeutu. Nije lako obratiti se trećoj osobi kada se nevolje u braku pojave, ali samo nepristrasna strana može da vam pomogne da stvari vidite iz drugog ugla.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group