Koliko često treba da perete džempere po mišljenju stručnjaka?

I kako možete biti sigurni da će ostati u dobrom stanju uprkos pranju?

Većina nas bi se složila da nije neophodno prati džemper svaki put kada ga nosite. Ali koliko pranja je previše i kako možemo biti sigurni da će naši džemperi zadržati oblik tokom cele zime, ali i duže? Da bismo saznali, poslušali smo šta su rekli stručnjaci.

Dakle, koliko često treba da perete džempere?

Prema rečima stručnjaka nošenje džempera dva do pet puta pre pranja je prosečno vreme, „ali zavisi i od faktora kao što su način na koji se džemper nosi i od kojeg materijala je napravljen“.

Nošenje nečega ispod džempera, na primer majice, produžiće njegov „život“ džempera, smanjenim broja pranja. Što se tiče materijala, džemperi od pamuka, kašmira i svile treba oprati nakon dve do tri upotrebe, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili sintetičkih mešavina mogu nositi i do pet puta.

Ukratko, definitivno ne morate da perete džempere svaki put kada ih nosite, a ako želite da povećate vreme između pranja, najbolje je da ispod nosite majicu ili bodi.

Kako održati život džempera pri svakom pranju?

1. Prvo, uvek proverite uputstva na etiketi, bez obzira na materijal. „Ako se pere u mašini, obavezno ih perite na niskim temperaturama ili podesite opciju za pranje hladnom vodom“, jer toplota lako može brže da skupi džempere.

2. Ako želite da odete korak dalje, možete izabrati da perete svoje džempere ručno u kadi ili lavabou sa blagim deterdžentom. Posle pranja, osušite džemper u vodoravnom polažaju.

3. Bez obzira da li džempere perete ručno ili koristite mašinu za pranje veša, pustite da se  osuše na vazduhu umesto da ih stavite u mašinu za sušenje.

Na kraju, ali ne i najmanje važno,  postarajte se da operete svoje džempere pre nego što ih odložite u ormare u toplijim mesecima kako biste bili sigurni da neće prikupiti loše mirise ili mrlje.

Dobar džemper može trajati godinama uz odgovarajuću negu. Ograničavanjem pranja produžićete mu vek trajanja. Pratite uputstva na etiketi, izbegavajte toplotu što je više moguće i vaši džemperi će trajati još mnogo zima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group