Sve što treba da znate o čišćenju srebra, zlata i dragog kamenja

Da li su vaši omiljeni komadi nakita izgubili svoj sjaj?

Ako jesu, možda se pitate kako da očistite svoj nakit i da izgleda kao nov. Nošenje nakita na profesionalno čišćenje je svakako jedna od opcija - ali to može biti skupo i nezgodno. Srećom, možete to sami da uradite i da svaki komad finog nakita ponovo zablista u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Ali kako se vaš nakit uopšte tako prlja? Stvari poput losiona, ulja za telo i šminke mogu se nakupiti na vašem nakitu, posebno ako ih nosite svakodnevno. Nošenje nakita tokom vežbanja ili čak obavljanja kućnih poslova i baštovanstva takođe može izložiti vaše dragocene dragulje i metale oštrim elementima.

Ne brinite, sve je to normalno a dobra vest je da možete brzo da transformišete svoj nakit iz dosadnog u blistav tako što ćete naučiti kako da se brinete o njemu kod kuće. Za početak, izbegavajte bilo šta abrazivno kada čistite svoj nakit jer može izgrebati fine metale i drago kamenje. Takođe, izbegavajte stvari kao što su izbeljivači i sredstva za čišćenje metala jer oni mogu oštetiti i obezbojiti vaše zlato i srebro.

Budite posebno oprezni kada čistite drago kamenje - obavezno utvrdite o kom kamenu se radi pre nego započnete čišćenje jer nisu svi jednaki. Na primer, savetuje se da ne potapate dragulje kao što su biseri u vodu. Umesto toga, trebalo bi da koristite vlažnu krpu da ih obrišete. Uostalom, mnogi dragulji dobro reaguju na jednostavno mešanje rastvora tople vode i blagog sapuna za suđe.

Ukoliko se pitate koliko često treba čistiti nakit, stručnjaci kažu da sve zavisi od toga da li nosite svoj nakit stalno ili povremeno. Na primer, ako nosite svoj nakit svakodnevno, trebalo bi da ga čistite otprilike jednom nedeljno. Međutim, ako ga nosite samo za posebne prilike, onda bi trebalo da bude dovoljno svake četiri nedelje.

A evo i šta vam je sve potrebno da biste sami uspešno očistili svoj omiljeni nakit:

  • Četkica za zube sa mekim vlaknima
  • Krpa od mikrovlakana
  • Krpa za poliranje zlata i srebra
  • Posuda za potapanje nakita
  • Blagi sapun za suđe
  • Amonijak

U galeriji vas očekuju detaljna objašnjenja za čišćenje nakita od zlata i srebra, kao i poseban osvrt na čišćenje nakita sa dragim kamenjem.

« 1 2 3 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group