Kako brinuti o odeći od vune: 10 trikova da sačuvate vaš omiljeni džemper

Sezona džempera i druge vunene odeće je već otvorena, tako da je pravilno održavanje stvari od vune sada važnije nego ikada.

Znamo 10 trikova, koji ne samo da će sačuvati vaše omiljene vunene haljine i džempere, već će značajno produžiti njihov "život".

Peglanje

Vunene stvari nije poželjno peglati. Rizikujete da deformišete tkanje i dobijete "sažvakan" džemper. Pokušajte da haljinu ili džemper od vune „ispeglate“ na ovaj zanimljiv način. Zakačite džemper da visi u kupatilu koje je ispunjeno parom (nakon tuširanja ili kupanja).

Ne zaboravite na specijalne dodatke

Kao što je slučaj sa cipelama, specijalni alati za četkanje su izmišljeni sa razlogom. Uzgred, četkice za četkanje odeće možete kupiti u bilo kojoj radnji na odeljenju kućne hemije.

Koristite bebi šampon

Ukoliko perete odeću od vune, a niste nabavile specijalni deterdžent za vunu, odeću možete oprati bebi šamponom. Odeća od vune se neće izgužvati i mirisaće divno.

Samo hladna voda

Dakle, jedan od najvažnijih pravila za negu vunenih stvari jeste pranje samo u hladnoj vodi! To ne samo da će pomoći u očuvanju boje, već neće dozvoliti da se stvari deformišu od nošenja.  

Ne zaboravite da očistite stvari

Pre nego što uzmete stvari od vune iz ormara, budite sigurni da ste ih pažljivo očistili četkom za odeću. Četkanjem ćete osloboditi odeću od malih mrvica, prljavštine i prašine - tako ćete sprečiti pojavu moljaca.

Promena oblika

Ako želite da polako promenite oblik stvari ili da na primer, produžite kratke rukave - to može biti učinjeno tek nakon pranja, širenjem proizvoda na čistoj, suvoj krpi.

Recite „ne“ vešalici

Nikada nemojte da čuvate vuneni džemper ili haljinu na vešalicama u ormaru. Tako ćete pokvariti oblik stvari. Džempere držite na policama uredno zakopčane i sklopljene.

Samo horizontalno sušenje

Poželjno je da vunenu odeću sušite na horizontalnoj površini. Kao što smo ranije spomenuli, džemper od vune stavite na čistu, suvu krpu ili peškir. Peškir će apsorbovati svu vlagu iz opranog džempera.

Odeća od kašmira

Komade od kašmira, koji su po pravilu skupi, treba održavati da bi zadržali tu vazdušastu mekoću. Kašmir nema potrebe nositi na hemijsko čišćenje. Ove džempere perite na programu za vunu na najnižoj temperaturi ili u blagom rastvoru u mlakoj vodi.

Zaštitite vunenu odeću

U ormaru gde čuvate garderobu od vune, uvek stavite nekoliko grančica lavande ili sredstva protiv moljaca koji su njeni najveći neprijatelji.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group