Kako da napravite potpuri kod kuće?

U današnjem svetu mirisnih sveća i osveživača vazduha, umetnost sušenja cveća i njihovog korišćenja za dodatak mirisa domu, deluje zaista neobično.

Međutim ako vas privlači činjenica da u svom domu možete da imate nešto prirodno i mirisno što će dugo činiti prostor oko vas prijatnijim, potpuri je pravi izbor za vas.

Umetnost pravljenja potpurija (sušenog cveća) je jednostavan zanat. Materijal koji vam za to treba nije skup, i on predstavlja idealan način da poželite doborodošlicu prirodi u svom domu. Čak i ako nemate baštu u kojoj uzgajate pregršt zanimljivih biljaka čije cvetove bi vredelo ubrati i osušiti, na lokalnoj pijaci sigurno možete da pronađete buket poljskog cveća.

ODABIR POTPURI CVEĆA I BILJNOG MATERIJALA

Najbolje cveće za potpuri je ono koje zadržava svoju boju i oblik kada ga osušite. Ako pri tom zadržava i svoj miris utoliko bolje, a ako ne miris uvek možete da dodate. U suštini poželjno je ne koristiti previše različitih mirisnih cvetova, jer se njihove note mogu sukobljavati. Jednogodišnje biljke koje u malim saksijama možete uzgajati i koristiti za potpuri poput geranijuma su odličan izbor, dok od višegodišnjeg cveća lavanda, ruže i hrizanteme deluju savršeno.

Polovina privlačnosti dobre mešavine potpurija je zapravo vizuelni utisak pa razmislite o dodavanju prirodnih materijala ovoj mešavini, onih koje možete sakupiti u šumi ili na polju poput semenki i malih šišarki. Takođe neizostavni u celoj priči su muskatni oraščići, karanfilići, sušene kore citrusa, anis i štapići cimeta.

DODATNI SASTOJCI

Kako bi vaš potpuri miris trajao duže biće vam potrebno sredstvo za fiksiranje. Koren irisa jedan je od najpopularnijih fiksativa. Koren irisa u prahu ima lagan cvetni miris. Druga sredstva za fiksiranje poput zrna vanile, mahovine i korena angelike takođe mogu da se koriste pri pravljenju potpurija. Pored toga trebaće vam esencijalna ulja po želji koja možete dodati potpuriju u toku izrade ili kasnije kada počne ga gubi svoj intenzitet. Esencijalna ulja su bogata mirisima zbog čega ih je potrebno štedljivo koristiti.

POSTUPAK PRAVLJENJA POTPURIJA:

Kako bi dobili vrlo mirisan potpuri, uberite željeno cveće i ostavite da se osuši na listu papira, na vazduhu nekoliko dana. Materijal bi trebalo da bude savitljiv odnosno ne previše osušen. Uzmite potom dublju posudu i u nju stavljajte biljke pa red soli i ponavljajte naizmenično. Posle dve nedelje promešajte smesu i dodajte sredstvo za fiksiranje i esencijalna ulja. U proseku za savršen vlažni potpuri treba 4 meseca, ali je već nakon dva meseca spreman za upotrebu.

Ako želite da napravite suv potpuri, potrebno je da ostavite biljke da se u potpunosti osuše na parčetu papira. U ovom slučaju vam nije potrebna so, već samo sredstvo za fuksiranje i esencijalna ulja. Za mesec dana sastojci će se spojiti i vaš potpuri biće spreman.

Ž.J.

Izvor: The Spruce

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group