Schiaparelli Haute Couture SS'23 - Danteova "Božanstvena komedija"

Haute Couture nedelja mode počela je u Parizu (već viralnom) revijom brenda Schiaparelli.

Verovatno nije slučajno što je Nedelja visoke mode u Parizu otvorena revijom Schiaparelli. Štaviše, nadrealizam koji predstavlja kao nepokolebljivi element svog nasleđa ostavlja veliki prostor za vešto i umetničko eksperimentisanje u umetnosti visoke mode. A ova kolekcija, koja dolazi kao predlog za sezonu SS'23, imala je ne samo poznatu, uvek šarmantnu, ekscentričnost u kreacijama koje je za kuću kreirao Amerikanac Danijel Rozberi, već i dodatni element iznenađenja sa eklatantnim kreacijama divljih zveri prirode.

Ali hajde da počnemo od početka. Pariska nedelja mode podigla je zavesu 23. januara, revijom Schiaparelli koja je održana u Le Petit Palais u Parizu. Već po dolasku slavnih gostiju u prvom redu postalo je jasno da se iza dizajnerskih namera za novu kolekciju krije bujna, namerno šokantna, ekstravaganca: Kajli Džener se pojavila u maksi večernjoj haljini od pliša koju ju je krasila ogromna glava lava, dok je Doja Cat stigla kao varijacija... Mystique (Χ-Men) prekrivena sa 30.000 ručno postavljenih Swarovski kristala i crvenom mini haljinom sa okruglim perlama.

I lav na haljini Kajli Džener i crveni izgled su reference na „Inferno“ iz Danteove „Božanstvene komedije“, iz koje Danijel Rozberi crpi svoju inspiraciju za ovu kolekciju, koju on naziva „Inferno Couture“.

Tri životinje - leopard, vuk i lav - takođe se pojavljuju na pisti u tri izgleda za koje je dizajner odabrao kultne modele: Šalom Harlov je prošetala noseći svetlu haljinu sa leopard aplikacijama, Naomi Kembel je nosila kaput ukrašen vučjom glavom i Irina Šajk se pojavila u crnoj maksi haljini na jedno rame – varijaciji one koju je nosila Kajli Džener – sa lavljom glavom na ramenu. Naravno, ove tri divlje životinje predstavljaju tri "zveri" koje Dante susreće na svom putovanju u "pakao" i alegorijski su simboli požude, ponosa i pohlepe.

Rozberi će se posebno osvrnuti na njih, napisavši na Instagramu da su tri životinje izrađene (od stiropora, smole, vune i svile od veštačkog krzna) i ukrašene ručno i da „dolaze da odaju veličanstvo prirode i obezbede zaštitu ženi koja ih nosi“.

Ultra moderna Haute Couture koju je kreirala Elsa Schiaparelli i nadrealizam koji je unela u odeću dali su veliki dar modi: slobodu da budemo kreativni, čak i umetnički, u načinu na koji se oblačimo i predstavljamo. Kolekcija Schiaparelli Haute Couture SS'23 nastavlja priču o transcendenciji u stilu, mašti bez granica, umetničkom delu koje može biti odevna kombinacija.

Iako izgled trenutne kolekcije deluje izuzetno smelo i neobično, čak su i heklani komadi "zamrznuti" da ostanu nepomični i daju utisak skulpture, i iako su to kreacije namenjene (možda) za posebne prilike (poput crvenog tepiha) one održavaju toplotu „ekscentričnosti koja se može nositi“ i čine Haute Couture neverovatno zabavnom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group