Priča o ženskoj emancipaciji u kolekciji Max Mara jesen/zima 2023/24

Da bi kreirao savremenu kolekciju, brend Max Mara je putovao u prošlost.

Jan Grifits, kreativni direktor brenda je, prateći jasan trend poslednjih godina, crpio inspiraciju iz priča snažnih žena. Dizajner je bio impresioniran pričom o markizi i filizofkinji Emili di Šatle. Početkom 18. veka ova francuska matematičarka i fizičarka prevela je Isaka Njutna na francuski, ispravljajući usput nekoliko grešaka velikog naučnika. Volter je bio zaljubljen u nju, dok je Emili bila zaokupljena problemom stereotipa o društvenoj ulozi žene. „Da biste bili srećni, morate se osloboditi predrasuda“, napisala je ona.

Kao žena, morala je da bude vrlo glasna da bi je čuli. Emili se često oblačila kao muškarac, jer je to bio jedini način da uđe u muške kafiće i ima priliku da debatuje sa najboljim umovima. Max Mara kolekcija inspirisana je ovim njenim kostimografskim ludorijama, stoga smo na modnoj pisti videli čizme sa valovitim đonom, kapute muškog kroja, parke i mnogo kaiševa. Naravno, ovo nije bio pokušaj da se žena obuče kao muškarac, ali je naglašeno da danas, nakon skoro tri stotine godina, rod više nije prepreka talentu i samorazvoju. Stoga, Grifits predlaže samo malo poigravanja sa muškosti, ali ne bojte se da nosite lepršave bunde boje bombona, pletene pripijene haljine, brokatne suknje i veoma poznati kašmir.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group