Zanimljive uskršnje tradicije iz celog sveta

Uskoro ćemo proslaviti Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Dok pripremamo ukusna jela, farbamo jaja i otkrivamo nove ideje za dekorisanja doma, odlučili smo da saznamo uskršnje tradicije iz celog sveta sa kojima do sada nismo bili upoznati.

U svakoj zemlji postoje drugačiji običaji među kojima su potpala vatre ili polivanje vodom. Preporučujemo da se upoznate sa interesantnim tradicijama proslave Uskrsa u različitim zemljama sveta.

Italija

Tokom uskršnje proslave u Italiji, koja je obično puna smeha i glasnog razgovora, neki trenuci posvećeni su apsolutnoj tišini. Vernici se okupljaju i nose crkveni krst kroz gradske ulice. Tokom ove hrišćanske povorke ne sme se govoriti.

Poljska

U ponedeljak, koji je uvek prvi dan posle Uskrsa, Poljaci se polivaju vodom, ali to ne radi sami. Vodeni obred vrše momci, polivajući devojke iz kantica ili vodenih pištolja. Obred se takođe zove "smigus-dingus" i podseća na ranije tradicije kada su devojke morale da daju jaja momcima. Ako to ne bi uradile, bile su okupane u reci ili polivane vodom iz kante.

Finska

Na uskršnji dan, Finci izlaze na ulice sa svim članovima porodice i učestvuju u nedeljnim događajima. Deca udaraju u bubnjeve, a uveče finski stanovnici osvetljavaju ulice tradicionalnim paljenjem vatre, koja simbolizuje svetlost i obnovu.

Engleska

Na Veliki Petak, stanovnici Engleske pokušavaju da jedu vrlo skromno. Obično jedu tradicionalno pecivo sa grožđem, koje je uvek ukrašeno krstom napravljenim od glazure. Ovo uskršnje pecivo daleko podseća na naše kolače. Imaju još jednu tradiciju - Britanci veruju da će ukoliko dodirnu guste grančice vrbe, sigurno biti srećni.

Španija

Španci su navikli na činjenicu da se do Uskrsa održavaju tradicionalni marševi u njihovoj zemlji. Oni učestvuju u različitim religijskim bratstvima, obučeni u dugačku odeću, kape i maske. Ovi ljudi hodaju ulicama, moleći za oproštaj i za sve grehe koje su počinili.

Nemačka

Popularni uskršnji zec, došao je od Nemaca. On donosi jaja deci, skrivajući ih u travi ili ispod grmlja. Deca sa velikom strašću traže uskršnja jaja, jer se među njima nalazi i čokolada. U Nemačkoj za Uskrs mnogi vernici stavljaju grane i sveže cveće u vaze.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group