Kako pobediti lenjost i preuzeti kontrolu nad svojim životom

Da bismo se spasili lenjosti i učinili naš život produktivnijim, odlučili smo da smislimo kako da se nosimo sa ovom prijatno neprijatnom „bolešću“.

Usudili bismo se da tvrdimo da u celom svetu nema nijednog čoveka koji nikada nije bio lenj. Na kraju krajeva, čak je i pravi radoholičar bar jednom u životu dozvolio sebi da se opusti i nije radio ništa ceo dan. Ali ovo su sitnice, u poređenju sa hroničnom lenjošću, sa kojom se jednostavno treba boriti. Reći ćemo vam kako.

Samohipnoza

Ovaj metod zapravo radi. Sve što treba da uradite je da se naterate da preuzmete najteži i najneprijatniji posao koji ste stalno odlagali za kasnije. Kako se prisiliti? Samo recite sebi da ćete raditi 5-10 minuta i prekinite ako ne želite. Po pravilu, kada posao napreduje, osoba ima motivaciju da ga što pre završi i da ga se više nikada ne seti.

Planiranje

Ovaj metod će biti koristan apsolutno svima. Što pažljivije planirate svoj dan, više stvari ćete imati vremena da ponovite. Plan rada treba da se sačini dan ranije, na primer, uveče - pre radnog dana. Kada planirate, ne zaboravite da naizmenično menjate mentalni i fizički rad, plus ne zaboravite da uključite petominutne pauze za odmor.   

Nagrada

Da bi samohipnoza funkcionisala, morate sebi obećati nagradu za obavljeni posao. Na primer, možete se razmaziti novom stvari, omiljenim slatkišem ili zabavom. Ali zapamtite, iznos naknade treba da odgovara količini posla - što više radite, više dobijate.  

Postepeno ćete razviti uslovni refleks "rad je nagrada" i, možda, nagrada više neće biti potrebna, a vi ćete početi da radite sve automatski.

Organizujte svoj prostor

Sredite radnu površinu - uklonite nepotrebne stavke, stavite dokumente u fascikle, stavite knjige i časopise na njihova mesta. Važno je da postoji red, inače će vas odvratiti od vašeg posla. Kao rezultat toga, nećete ništa učiniti i samo ćete pronaći izgovore za sebe.

Podelite zadatke

Metoda podele velikih zadataka na manje takođe pomaže. Na primer, potrebno je da uradite generalno čišćenje, ali lenjost vam ne dozvoljava da se uhvatite posla - podelite ga na male zadatke i rasporedite tokom nedelje (na primer, danas čistite kuhinju, sutra čistite dnevnu sobu, trećeg dana čistite spavaću sobu itd.). Dakle, bićete manje umorni, a čišćenje će se pokazati kvalitetnijim. Isto se može uraditi sa velikim radnim projektima, prezentacijama, govorima itd.

Treniranje

Na neke stvari samo treba da se naviknete, da vam pređu u naviku, a vi ih radite sa lakoćom. Na primer, takve aktivnosti uključuju jutarnje vežbe, rano buđenje, kućne poslove, čitanje knjiga i izradu važnih dokumenata. U početku će biti veoma teško, ali radnje koje se redovno ponavljaju će vam postati navika.

Rekreacija

Na prvi pogled, ovo je veoma čudan savet, ali u stvari funkcioniše. To se pre svega odnosi na lenjost na poslu. Vrlo često, od prekomernog rada, ljudi počinju da budu hiroviti, lenji i odlažu sve za kasnije. Ali nakon par nedelja odmora u drugoj zemlji, bez razmišljanja o poslu i kućnim obavezama, dobićete snagu i napuniti baterije za još godinu dana rada. Ako ne možete da odete na odmor, možete se rasteretiti i protresti na druge načine - baviti se ekstremnim sportovima ili se upisati na neke zanimljive kurseve.

Promena delatnosti

Lenjost je često povezana sa rutinom i monotonijom na poslu. Kada dan za danom radite istu stvar, komunicirate sa istim ljudima, a nema izgleda za razvoj, to se pretvara u lenjost ili depresiju. Da biste se nosili sa oba stanja, morate radikalno promeniti vrstu aktivnosti na zanimljiviju i živahniju. Naravno, ovo možda neće uspeti, ali pokušaj da radikalno promenite svoj život i nađete posao koji vam neće izgledati kao težak rad.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group